Начало Относно иконите Цветовете и тяхното значение в иконографията
Цветовете и тяхното значение в иконографията

Според древните византийци смисълът от всяко изкуство е в красотата и в насладата, които то носи. Изображенията на византийските икони се характеризират с пищна позлата и ярки цветове. При изграждането на художествения образ цветовете никога не се смесват - те са тъмни или светли, но винаги чисти, тъй като във Византия езикът на цветовете се считал за равнопоставен със силата на словото. Всеки цвят има свое значение и е натоварен със собствено съдържание. Ето накратко и тяхното значение:

Златният цвят - блясъкът на златото символизира сиянието на Бога и великолепието на Небесното царство. Той е израз на божественост. В народните представи златото е нетленно и непреходно, следователно - свещено. Повечето древни общества възприемат златото и среброто като символни елементи.

Среброто - в иконографията то семантично поема върху себе си част от характеристиките на златния цвят и по своеобразен начин ги доразвива. Нерядко при изграждането на композицията в иконата едновременно се използват златен и сребърен варак. При постигането на определени декоративни решения златото и среброто изпълняват функциите на противостояща  двойка и влизат помежду си във взаимоотношения, характерни за дихромията по контраст.

Пурпурният цвят е много важен във византийската култура - това е цветът на царя и символизира величие, царственост. Този цвят присъства и в дрехите на Богородица.

Червен цвят - един от най-използваните в иконографията. Той символизира топлината, любовта, живота, животворната енергия и именно за това се свързва и с Възкресението, на победата на живота над смъртта. В същото време червеното е цвят на човешкия произход, на кръвта и мъчението, на жертвите на Христос. В иконографията с червени дрехи се изобразяват мъчениците, а също така и крилете на серафимите. Понякога в червено се изписва и фонът като символ на тържеството на вечния живот.

Бяло - символ на Божествената светлина, цвят на чистотата, на святостта и простотата. В иконописта в бяло са дрехите на Праведниците, пелените на младенците, душите на умиращите хора и ангелите.

Синьо - цветът на безкрайността, на небесната синева, на вечните небесни тайни. Това е цветът на Богородица, въплъщаваща единството на човешкия произход и божественото начало.

Зелено - цветът на природата и живота, на младостта и надеждата , на вечното обновление, на надеждата и Възкресението. В иконографията зеленият цвят присъства там, където започва животът - в сцените на Рождество Христово.

Кафяво- цветът на голата земя, на прахта, на калта, на всичко преходно и тленно, подвластно на смъртта. Най-богатият цвят в природата - представлява сбор от всички останали цветове. Отношението към калта е детерминантно обусловено - в древността е символ на плодородие и благодат, докато за съвременния, урбанизиран и модерно мислещ човек, тя се свързва с упадъка, мизерията и нищетата. 

Черно - цветът на злото и смъртта. В иконографията в черно се изобразяват пещерите и могилите, зеещите адски бездни. В някои сюжети това е и цветът на тайните, напр.на черен фон се изобразява Космосът, непостижимата дълбочина на Вселената. В черно са дрехите на монасите, на отреклите се от светския живот, т.е. те са символ на своеобразна смърт в живота.

Цветът, който не се използва в иконографията, е сивият. Обединяващ в себе си черно и бяло, зло и добро, той символизира неяснотата, пустотата, небитието и за него се смята, че не е редно да присъства в лъчезарния свят на иконата. В някои от случаите може да се възприема като семантичен аналог на среброто. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.