Начало Относно иконите Мобилни форми на християнската култова живопис
Мобилни форми на християнската култова живопис

Икона Мъжки Дейсис

Освен храмовите икони, съществуват и различни мобилни форми на религиозната живопис, които са предназначени за обслужване на религиозния култ в домашна обстановка. Те са неделима част от архитектониката на семейния иконостас, многообразни са като морфология и структура и са ангажирани със собствена семантика. Най- често са многосъставни и се подразделят на:

- диптих - композиция от две съставни икони;

- триптих - композиция от три съставни икони;

- полиптих - композиция от неопределен брой икони.

Към средата на ХIХ в. в Русия Иван Снегирьов  създава класификация на подвижните икони според заеманото от тях място - храмови, домашни, градски и корабни. Съществуват и други общи категории икони - персонални, универсални и календарни.

- при раждането на дете се поръчва т.нар. "мерная" икона ( от руски "в меру роста"). Размерите на дървения панел на иконата съответстват на размерите на новороденото.

- при  въвеждане в Тайнството Свето Кръщение детето получава т.нар. именна икона ( от руски "тезоименитая икона") с портретно изображение на светеца-съименник (покровител, ангел-хранител).

- венчални икони - за сватбата на булката се поръчва икона на Св.Богородица, а на младоженеца - на Христос, ( респ. мъжки и женски дейсис); Тяхното предназначение е да обслужват религиозния култ и обредните практики, свързани със семейните обичаи;

- семейна икона - комплексно изображение на светците-съименници на членовете на семейството;

- икона-седмица - върху нея се пресъздават 7 образа- Дейсис, Архангел Михаил, Архангел Гавраил, Св. апостоли Петър и Павел и др.

Изброените по-горе характеристики на иконите оределят и тяхната уникалност и култово-религиозна самобитност.

Иконите от втората група се подразделят на:

- икони на светци, покровителстващи учението, воинската служба и различните професии;

- икони на светци, чиято подкрепа измолваме при болести или житейски несгоди. Към тях принадлежат не само традиционните изображения на чудотворци и безсребърници, но и Богородични икони, наречени акатистни (поради епитетите, с които ги назовават в посветените им акатисти);

- обетни икони - поръчват се в знак на признателност към определен светец за оказана подкрепа и щастлив изход от трудна житейска ситуация;

Календарните икони онтологично се причисляват към храмовата култова живопис и са  вид сборни икони, известни още и като триоди. Върху триодните икони се изобразяват подвижните християнски празници ( по текста на Триода) - те са в пряка взаимовръзка с мястото на Възкресение Христово в годишния празничен календар.  Минейните икони са подчинени на неподвижните християнски празници. Чрез тях се почита паметта на светците (според Минеите). Те се характеризират както с богатството от персонажи, така и с многообразието от композиционни решения.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.