Начало Относно иконите Русалската неделя
Русалската неделя

Русалската неделя е седмицата, намираща се между празниците Свети Дух и Вси светии, 50 дни след Великден. Целият период е посветен на русалийките (русалките), които са сестри на самодивите - същества от отвъдното, имащи двойнствена природа - градивна и деструктивна. Цялостния обредно-празничен комплекс е насочен към умилостивяване на русалките и спечелване на благоразположението им с цел постигане на добро здраве, плодородие и благополучие. В народните представи съществува поверие , че Русалската седмица е сестра на Тодоровата седмица. Те са във взаимно противостоящи позиции и "сестринското" съответствие между тях подсказва наличие на общи характеристики - едната е в зимния, а другата - в пролетния период на преход, а това са поредица от дни, в които силите на хтоноса се активизират, хармонията е нарушена и преобладава хаоса в човешките взаимоотношения. В етимологичен аспект съществува сходство между русалките и древноримския празник в чест на мъртвите, т.нар. розалии, което семантично произтича от възприемането на розата като цвете на мъртвите. Очевидно е, че Русалската неделя, Спасовден, Черешова задушница, Петдесетница и Вси светии са обособени в единен празничен комплекс, в основата на който стои както идеята за отдаване почит на мъртвите, така и за възкресението, за пораждащото начало, за живот, породен от смъртта. Култът към мъртвите е в хармонично единство с преклонението пред мощта на свръхестественото, пред силите на отвъдното (русалки, самодиви), а продуциращата насоченост на цялостния обреден комплекс определя възприемането на смъртта като елемент на живота.

През цялата седмица са в апогея си система от табута - освен спазването на полово табу, изразително присъствие има пълната забрана за работа - работи се само в четвъртък и събота, при това само до обяд - следобед моми и момци се събират да играят хора ( само с а'капелно пеене, без музикален съпровод, което се смята за вид вербална магия, породена от силата на словото); през деня не бива да се спи, готви се само постно, а в дрехите си всеки трябва да носи стрък пелин, за да го пази от русалките. Смята се, че който наруши някоя от тези забрани, ще бъде наказан от русалките и ще го сполети "русалската болест" (лудост).

В някои краища на България неизлечимо болни и недъгави хора преспиват край русалски извор (като на Спасовден), след което изпълняват ритуала "ходене по росен" и заедно със своя побратим (посестрима) се завръщат по домовете си, спазвайки изискването за ритуално мълчание. ПОБРАТИМ се хваща при болест, обикновено това е първият срещнат от близките на болния човек. В сила е магията на случайността, изключително важна роля се отдава на повелята на съдбата, на добрата среща и дадения шанс. Чрез побратимяването се осъществяват родствени връзки по безкръвен път.

През Русалската неделя (а понякога и в "опасното" време след Коледа) обредни танци играят мъжките дружини на русалиите, които винаги са съставени от 3, 5, 7, 9 или 11 човека. Това е времето, когато е отворена вратата между световете, силите на хтоноса са особено активни и по магически начин трябва да се осигурят здраве и плодородие - това е задачата на русалийските дружини. Членовете на дружината трябва да са постили няколко дни преди празника, да са облечени в нови дрехи, да са обкичени в лековити растения, които се смятат за "русалски билки" (перуника, жълта комунига, жълта тинтява, чемерика, пелин, вратига, росен, чесън). Сред култовите атрибути на русалиите са бялото ленено знаме (бялото се възприема като цвят на отвъдното), русалийска тояга (от дрян или явор, изпъстрена с различни цветове и обкичена с метални предмети), гърне с вода, в което са потопени лековити билки. Особено важно е русалиите да са издръжливи, с добра физика, търпеливи, милосърдни, да не се поддават на внушение. Начело на дружината стои главатарят (ватаф, ватафин), който получава призванието си по наследство. Само той познава целебните билки и заклинанията, които се изричат над тях при лекуването на болни. Тъй като се смята, че е задължително русалското общество да остане затворено, членовете на дружината трябва да могат да пазят тайна - те дават обет за мълчание и никой не би си позволил да наруши закона на русалиите, които са "посветени", избрани "русалски хора".  В русалийските игри някои изследователи виждат сходство с посветителските обряди, при които посветените умират символично и възкръсват с нов социален статус.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.