Петровден

Икона

На 29 юни се отбелязва един от най-големите летни празници - Петровден. Той принадлежи към т.нар. "минейни", постоянни празници и датата на неговото празнуване е непроменлива. На Петровден Православната Църква отдава почит на светите първоапостоли Петър и Павел, но в празничната обрядност са налице и множество от реликтите на дохристиянския период, което е красноречиво доказателство за наличието на приемственост и интеграция между културните пластове. Двамата християнски светци, първоапостолите Петър и Павел, поемат върху себе си и част от характеристиките на древни езически божества от соларен тип. В народните представи Петровден и Ивановден образуват противостояща двойка в годишния празничен цикъл, семантично отразяваща кулминацията на сезоните и контрастите на климата в нашия етно-регион. Особено популярен е изразът: "Петрови пекове - Иванови студове", който синтезира в себе си, както преклонението на човека пред могъществото на природата, така и  вечния човешки стремеж към здраве, плодородие, благополучие и хармонични човешки взаимоотношения. 

Икона

Според народните вярвания, светците Петър и Павел са братя-близнаци. Те имали и сестра, която се наричала света Елена, а други източници посочват името Огнена Марина. Макар Християнската църква да изразява почитта си пред делото на първоапостолите, обединявайки ги в един общ празник, народът предпочита разграничаване на двамата светци - на 29 юни почита делото на свети апостол Петър, а на 30 юни засвидетелства неканоничното си преклонение пред свети апостол Павел. Старите българи приемали, че Петър е по-могъщият от двамата светци, носител е на позитивно съдържание, на светлина и оптимизъм и за това на Петровден се придава по-голяма значимост, в сравнение с Павловден. В етимологичен аспект името Петър  произлиза от гръцки - "петрос", което означава "камък", "скала". Може би именно неговата твърдост, непреклонност, справедливост и безпристрастност са качествата, които му отреждат мястото на пазител на Рая в митовете и легендите. В християнската иконография самостоятелни изображения на свети Петър се срещат сравнително рядко, но почти навсякъде в едната си ръка светецът държи ключовете за Райските двери.

  • В ритуалната обрядност на Петровден са застъпени както елементите на продуциращото начало, така и елементи с апотропейна (предпазваща) насоченост. Налице е система от ТАБУТА със задължителен характер. Сред тях са:

                   - пълната забрана за работа поради страх от природни и социални бедствия - градушка, порой, пожар и др.;

                   - спазване на двуседмичен строг пост (Петрови пости) - чрез двуседмичното въздържание от консумиране на храни с животински произход се цели омилостивяване на силите на отвъдното и спечелване на благоразположението им с цел постигане на здраве, плодородие и благополучие в семейството и общността;

  • Рано сутринта на Петровден в църквата се носят от първите ябълки-петровки и ОБРЕДНИ ХЛЯБОВЕ (колачета, обреден колак). От тях се раздава за здраве и за възпоменание на мъртвите близки, особено ако сред тях има деца. Съществува легенда, че в средата на Райската градина расте ябълка-петровка и от нейните плодове берат мъртвите деца, за да се ободрят и нахранят по време на игрите и забавленията си. По своята същност обредните хлябове притежават характеристиките на безкръвна жертва, целяща постигането на хармония в общуването с отвъдното.
  • Един от задължителните елементи на цялостния празничен комплекс е правенето на КУРБАН, на жертвоприношение. Жертвеното животно на Петровден е най-младият петел от птичия двор на всяко домакинство, а приготвеното от него празнично ястие е известно като петровско пиле. В древните митологии петелът е символ на небесното, на свръхестественото. В себе си той съхранява характеристиките на соларните знаци и принасянето му в жертва е в пряка връзка с омилостивяване на покровителите на огъня и съответно с предпазване на природата от опустошителни огнени стихии. По подобие на Слънцето, петелът е смятан за един от повелителите на времето, В народните представи той символизира Възкресението, пробуждането за нов живот и обновлението. Изпълнявайки функциите на медиатор между живота и смъртта, петелът нерядко се свързва с плодородието и изобилието, с продуктивността. Именно поради тези причини той присъства като жертвено животно в сватбения празничен комплекс, гарантирайки за плодовитостта на новобрачната двойка.
  • На обособената обща празнична трапеза присъстват характерни за празника, самобитни ястия. Освен петровското пиле, домакинята поднася т.нар. "бял мъж" или "кутмач" - ястие, приготвено от пържено в брашно прясно сирене. На масата задължително присъстват баница със сирене и масло, тиквеник и плодове. Във вечерните сборове на трапезата присъствали само семейните представители на общността. Младите и още несемейни девойки и младежи излизали по поляните, връзвали ЛЮЛКИ (символ на живота и неговата преходност) и се люлеели, играели ХОРА и пеели ОБРЕДНИ ПЕСНИ. Сред веселие и игри всички очаквали изгрева на Слънцето и началото на новия ден.
  • В нощта на празника от младите моми се извършвали и ГАДАНИЯ, главно със сватбена насоченост. За целта трябвало всяка мома да събере 12 цвята от 12 поляни и да ги сложи под възглавницата си, с надеждата да сънува бъдещия си съпруг.

Имен ден празнуват: Петър, Петрана, Петра, Пена(-ка), Пенчо, Пешо, Петрия, Камен(-ка), Кама, Кало, Павел, Павлин(-а, -ка), Полин(-а; -ка) и др.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.