Начало Относно иконите Голяма Богородица / Успение Богородично
Голяма Богородица / Успение Богородично

Икона

На 15 август Православната църква отбелязва Празника Успение Богородично - денят, в който Пресвета Богородица е напуснала света на живите. Това е вторият празник, устроен в Нейна чест и принадлежи към групата на минейните, непроменливите празници. Денят е известен и с името Голяма Богородица.

В народните представи Богородица покровителства не само  майчинството, родилките и децата - тя помага на разкаяли се грешници като намалява наказанието им, явява се и посредник при приемането на душите на мъртвите в отвъдното. Празникът Успение Богородично образува противостояща двойка с Рождество Богородично (8 септември, Малката Богородица) - опозициите  "живот-смърт", "голяма-малка" са своеобразен опит за християнско преосмисляне на древните езически философии. Култът към живота и култът към смъртта са преплетени в прекрасно противоречиво единство, в основата на което стои вечният човешки стремеж към хармония. В амбивалентното съдържание на Празника ясно проличава сакралното присъствие на парадигмата "раждане - живот - смърт", която стои в основата на всяка обрядност.

Характеристиките на обредния комплекс, изграждащ Празника Голяма Богородица, са подчертано паганистични - едновременното присъствие на християнски и езически елементи в ритуалната обрядност е красноречиво доказателство за сполучливата интеграция между две идейно-философски системи. Принципът на контаминация и приемственост между отделните културни пластове говори за изключителната динамика в развитието на културния процес, за неговата многопосочност. Християнството е изключително либерална религия - то не отхвърля градивния опит на предходни митологични системи, същевременно с това е възприемчиво към иновативното, към съзидателното и развиващото. То се интегрира  емпирично и в пълен синхрон с духовните потребности на своите последователи. 

Образът на Богородица представлява едно сравнително късно християнско съответствие на Великата Богиня-майка (майката-земя, Персефона, Мокош, Кибела и др.). В себе си тя синтезира чертите на праобраз, на пораждащото начало, на прародител, на първоначало. В системата от езотерични знания Дева Мария се свързва с посланията и вибрациите на сакралното число 15, което има своето отражение и в по-късните християнски представи. Комплексно-интегративният подход, който християнството прилага във взаимовръзките си с другите обществени науки, винаги води до прогресивни промени в богословските параметри. 

В деня на Успение Богородично приключва двуседмичният Богородичен пост, съпроводен с ритуално измиване. Извършва се обредно почистване на домовете и напръскване със светена вода - обряд, притежаващ изразителни катартични и апотропейни функции. Месят се обредни хлябове (Богородична пита), които се раздават заедно с плодове не само за здраве, но и в памет на мъртвите. По подобие на празника Преображение Господне, заедно с ритуалните варива се поднасят и осветени чепки от първото грозде - в символното съдържание на ритуала съществуват препратки към обредността на Дионисиевите празници (Трифоновден) и се свързват с посланието за плодовитост, изобилна селскостопанска реколта и щастие в семейството. В повечето етно-региони на територията на България се правят курбани в чест на светицата. Организират се общоселски сборове, съпроводени с общи празнични трапези в близост до черкви, параклиси, извори и др.свещени места, носещи името на Богородица.

В някои етно-региони на територията на България Празникът е известен с името Богородица-Пчеларка. Налице са реликти на древни митологични системи, свързани както с отдаването на култова почит към божество от хтоничен тип, към Богинята-майка и пораждащото начало, така и с култовото преклонение към пчелата (в частност пчелата-майка). В етимологичен аспект наименованието "пчела" произлиза от еврейското "debhorah" и в раннохристиянските представи се възприема като комплициран символ на Светата Троица и на Възкресението на Христос. Отдаването на култова почит към пчелата е заложено в обредно - празничния комплекс и на други християнски празници - на               свети Прокопий Пчелар и на свети Харалампий Магнезийски.

В аграрен план Успението на света Богородица се свързва с приключването на един аграрен цикъл и поставяне началото на нов период в годишния празничен календар. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.