Петковден

Икона

На 14 октомври Православната църква отдава почит на света ПеткаТърновска (света Петка Българска, света Петка-Параскева, Зимният Петковден). Петковден е един от най-големите празници, който се отличава с богата семантика и многообразна празнична обрядност. В характеристиките на празника са преплетени в хармонично единство , както елементите на християнския религиозен обряд, така и на езическия култов ритуал. Християнската светица съдържа в себе си чертите на древни славянски и тракийски божества, свързани с култа към Богинята-майка. Нерядко в митологичните представи на народа ни името на света Петка се свързва с петъчния ден - асоциативната персонификация в характеристиките на християнската светица е още едно доказателство за успешната интеграция между културните пластове на отделните митологични системи, властвали по нашите земи. Петък е един от "най-лошите" седмични дни, свързан със спазването на многобройни табута и извършване на ритуален пост. За християните - това е денят на Христовото Разпятие

По времето, когато за народа ни годишният календар е съдържал два сезона - лято и зима, свързани със съответните аграрни дейности, с отбелязването на Петковден свършва лятото и започва зимният сезон. На този ден стопаните започват да се разплащат с наемните си работници (в някои етно-региони това започва на Димитровден) и да ги освобождават до началото на следващия активен аграрен сезон. 

Петковден поставя началото на 20-дневен период, характеризиращ се със спазването на строга система от табута, свързани със забрани за извършване на домакинска и селскостопанска работа. Особено тежка е забраната за пипане на вълна или извършване на дейности, свързани с вълна. Вероятно забраната е продиктувана от факта, че това е времето на заплождане на домашните животни и повечето обредни практики са насочени към опазване здравето и плодовитостта на добитъка. След края на периода се месят обредни хлябове, които се раздават за здраве сред съседите и другите жители на общността. Периодът на забраните обикновено трае до Димитровден, но в някои региони свършва на Архангеловден.

В народните представи битува мнението, че "Света Петка води празниците и службите" и за това на Петковден се поставя началото на семейно-обредните чествания, свързани с отдаването на почит към семейния светец-покровител. В различните етно-региони от територията на България тези чествания са известни под имената "Светец", "Оброк", "Светого", "Служба", "Наместник", "Черкуване", "Слава" и др. Именно родовата памет е в състояние да съхрани за бъдещите поколения чистотата на историята ни и да й придаде святост. Обредно-празничният комплекс на Петковден включва месенето на обредни хлябове, наречени "Светец", "Боговица", "Света Петка" и др. Задължително се прави курбан, който се освещава от свещеник. Организират се общи празнични трапези, на които трябва да присъстват най-близките представители на рода и семейството. 

Света Петка е покровителка на дома и семейството. С настъпването на Петковден се поставя началото на т.нар. "сгледи", уговорки за встъпване в брак, избор на съпрузи и др. Нерядко в митологичните схващания на българите тя е дух-покровител на домашното огнище и приема облика на метаморфно същество (змия, смок). 

  • Имен ден честват: Параскева, Парашкев(-а), Петко(-а; -ан; -ана), Петьо(-я), Паруш(-ка), Пенко(-а), Пашо(-а) и др. Освен на 14 октомври, носещите името Параскева и всички негови производни могат да празнуват на 26 юли и на 28 октомври.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.