Мишинден

На 27 октомври, веднага след Димитровден, Православната Църква почита паметта на свети мъченик Нестор. В характеристиките на християнския празник са налице множество от реликтите на митологични системи, властвали в езическия дохристиянски период. По времето на тотемистичния мит мишката (плъхът) е обект на култово почитание и в календара на прабългарите всяка първа година от 12-годишния цикъл е посветена именно на нея. В народната памет денят на свети мъченик Нестор е известен с имената: Мишинден, Мишкин празник, Митляци, Поганци, Пуганшляко, Мишовина, Очовден и др. Наименованието "поганец" се възприема като етимологичен аналог на "езичник" и се употребява като табуирано наименование на мишките.

В основата си обредните практики са насочени към предпазване от зловредните посегателства на мишките над реколтата. Тъй като мишките са синоним на бедност и нищета, в годишния празничен календар съществуват няколко народни  празника, които съдържат в себе си поредица от ритуали  за предпазване от гризачите. В Родопите и Странджа Мишите дни съвпадат с първите три дни от месец февруари (Трифонци), в други етно-региони те се почитат на Чисти Понеделник, "Песи понеделник" след Сирни Заговезни. В Тракия и при преселниците от Беломорието се почитат денят на света Екатерина (24 ноември) и периода на Поганите / Мръсните дни от Коледа до Водици (в някои обредни практики се свързват с т.нар."вълче време" и са познати като Вълчите празници).

Празничната обрядност съдържа в себе си ритуално почистване на дома, килера и хамбара. То представлява своеобразно "маркиране на територията", отделяне на своето, усвоеното пространство от чуждото, хтоничното, неусвоеното. Всички дупки в хамбара и килера се замазват, запушват - вид имитативна магия, чрез която се цели "да се замажат очите на мишките". Сред системата от табута, съпровождащи обредността на празника, най-изразително присъствие има забраната за извършване на домакинска и селскостопанска работа. Забранено е да се рони царевица и да се загребва от житото в хамбара. Според някои народни поверия, мишките символизират кражба и бедност, ограбване на дома, т.е. наличието на мишки в една къща означава, че член от семейството изнася от придобивките навън. За предпазване от посегателства се прави курбан. Организират се общи празнични трапези, на които задължително трябва да присъстват блюда с варена царевица, печена тиква, печени ябълки, обредни хлябове, вино, плодове и др.

В някои етно-региони на територията на България се провежда фолклорният ритуал "Миша сватба", съпроводен от символично извеждане на мишките от селото и след него - ритуалното им "удавяне" в реката. С поредицата от многообразни магически обредни практики се цели предпазване на общността от бедност и недоимък, причинени от  нашествията на гризачите.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.