Начало Относно иконите Архангеловден
Архангеловден

Икона

На 8 ноември Православната Църква отдава почит на архистратиг Михаил. Християнският празник е ориентиран към смъртта и нейния покровител, архангел Михаил - Душевадецът. В различните етно-региони денят е известен като Рангеловден, Архангеловден и в себе си съдържа голяма част от характеристиките на древните езически култове към хтонично божество. Според философските концепции на старите българи, смъртта е само междинно звено между два живота и нейното превъплъщение в образа на свети архангел Михаил винаги е било обект на естетизация - той е млад, красив и същевременно олицетворява справедливостта, безпристрастната присъда, заслуженото възмездие. Светецът се възприема като персонифициран израз на парадигмата "живот - смърт - нов живот", според която животът тук е временна смърт по отношение на отвъдното, а смъртта е своеобразно раждане в света на праотците ни. Тази интерпретация издава дълбоките философски прозрения на народа ни и богатството на неговия мироглед. 

В някои етно-региони на Архангеловден се провеждат обичаите, посветени на домашния покровител, на семейния "светец". Опозицията "живот - смърт" в празничната обрядност има изразително присъствие в повечето култови практики, характерни за дните на преход от един аграрен цикъл в друг. 

Икона

Сред системата от табута, придружаващи празничната обрядност, най-изразителна е забраната за работа. Тя се спазва изключително строго и е съпроводена от молитви за бърза, лека и навременна смърт. "Ред да има" е народен израз, съхраняващ в себе си надеждата за справедлив порядък по пътя към Вечността. В чест на светеца се месят обредни хлябове - "Господьов хляб", "Хрангелево блюдо", "Рангеловото", "боговица". За здраве и благоденствие се правят курбани и се организират общи празнични трапези, които се освещават от духовник.

На много места в България в съботния ден преди празника на архангел Михаил се провежда една от най-големите Задушници в годишния календар,(Архангелова Задушница, Хрангелевото одуше) - денят, в който се почита паметта на мъртвите. Раздават се хляб и варена пшеница (коливо), гробовете се преливат с вода и червено вино.

В мито-поетичните представи на българина с Архангеловден се поставя началото на Вълчите празници (Влъчнаците). Според легендата, свети архангел Михаил завързал всички вълци и ги повел след себе си към отвъдното. Последен останал куцият вълк - той е най страшният от глутницата, символизира хтоничното начало и физическата му асиметрия се свързва с дисхармонията, с дисбаланса. Нерядко той е "приобщеният" единак, митичният водач на глутницата, ходещ след нея. В негова чест се почита осмият ден от цикъла на Вълчите празници. Според други народни поверия, за покровител на вълците се смята свети Мина ( 11 ноември) - той ги прибира и разпуска. С идентично съдържание се свързва и празникът на свети апостол Филип.

  • В етимологичен аспект името Ангел произхожда от гръцки и означава "вестител"; "архангел" произлиза от гръцки и означава "старши ангел"; Михаил е име с еврейски произход и означава "близък на Бога"; Серафим произлиза от еврейски и означава "огнен". 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.