Свети Мина

Икона

На 11 ноември Православната Църква отдава почит на свети мъченик Мина - воин, чудотворец и застъпник пред Бога. В народната памет светецът е известен и като свети Мина Котуански, свети Мина Египетски и др. Един от най-популярните и дълбоко почитани светци в празничния календар. В етимологичен аспект името Мина означава "луна, месечина" . Вероятно това е една от причините да бъде смятан за закрилник на жените и да подпомага решаването на проблемите им с физиологичен и соционормативен характер. Може би митологизираната връзка "вълк - луна" провокира алтернативата светецът да бъде определян и като "господарят на вълците". Дълбокото преклонение на вярващите пред свети Мина се дължи на широкоспектърната сфера на влияние, която той има в живота и бита  на българина. а ролята му на медиатор във взаимоотношенията между човека и Бога го превръща в един от най-милостивите и великодушни светци. Някои от характеристиките на свети Мина са:

- покровителствува войните и воинската чест;

- покровител на хората, поели дълъг път (по подобие на Панталей Пътник);

- покровител на лечителите и знахарите;

- закрилник на сираците и бездомните;

- застъпник пред Бога;

- закриля жените и женската чест (на самотни жени, необвързани и вдовици);

- помага при намиране на изгубени вещи;

- помага при взимане на правилни решения, създадени от трудни житейски ситуации;

- помага за намиране на изход от привидно безизходни ситуации; ( за помощник на свети Мина се смята свети Фанурий, той е негов паж)

- подпомага лечението и възстановяването при различни болести - прохождане, проговаряне, заекване, безплодие, трудна бременност и др.

- закриля семейството и семейната чест - на младоженците предопределя щастлив брак, а на необвързаните дава възможност за намирането на най-подходящия брачен партньор;

- закриля здравето на децата, подпомага израстването на здраво поколение;

В някои от древните митологични представи на българина свети Мина е смятан за господар на вълците - той ги пуска в нашия свят и отново ги прибира в отвъдното. Като календарен празник той отбелязва средата на Вълчите празници.- от Архангеловден до Коледни Заговезни. Това е времето, през което вълците са изключително агресивни и "бесуват" (периодът на разгонването им). Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. В битов план, това е времето за довършване на всички започнати ремонти.

Празничната обрядност, обслужваща деня на свети Мина, носи в себе си характеристиките на комплекса от обичаи, характерни за дните на преход. Тогава силите на хтоноса са изключително активни и повечето обредни практики са насочени към спечелване на благоразположението им, към подсигуряване на бъдещо плодородие и благополучие, към привилегията за ползване на непознати и неусвоени все още възможности. В деня на свети Мина действа система от табута, включващи в себе си забраната за извършване на всякаква домакинска и селскостопанска работа. Месят се обредни хлябове, правят се курбани. За здраве и всеобщо благоденствие се организират общи празнични трапези.       

  • Имен ден празнуват: Виктор, Виктория, Мина, Минка, Минчо

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.