Начало Относно иконите Дните на седмицата в древните представи на българина
Дните на седмицата в древните представи на българина

С издаването на Миланския едикт през 313 г. император Константин Великий въвел християнството като официална религия и я признал за равнопоставена на всички останали вероизповедания на територията на Римската империя. С това той извършил множество революционни промени в устройството на управляваната от него държава. През 321 г. Константин Великий установил единен ред в употребата на дните от седмицата, въвеждайки неделята като ден за отдих, възстановяване  и извършване на религиозни ритуали при представителите на различните вероизповедания. В наши дни при повечето западни култури работната седмица се състои от 5 дни, а събота и неделя са дни за почивка и забавления.

Понеделник - мъжки ден. Подвластен на числото 1 и на белия цвят. Покровителстван от Луната. Ден за поставяне на начало. Родените в понеделник са т.нар. "пъртинари" - те проправят пътища, не вървят по утъпкани пътеки и ще постигат успехите си с труд.

Вторник - женски ден. Подвластен на числото 2 и на червения цвят. Покровителстван от Марс. Труден ден, свързан с противоречия и напрежение. Неподходящ за нови начинания. Всеки вторник в годината е посветен на свети Йоан Кръстител.

Сряда - мъжки ден. Подвластен на числото 3 и лилавия цвят. Покровителстван от Меркурий. Подходящ за дела от всякакво естество. Покровителстван от светата Троица. Денят съхранява в себе си посланието за уравновесеност, мъдрост, баланс. Олицетворение на "златната среда".

Четвъртък - мъжки ден. Подвластен на числото 4 и зеления цвят. Покровителстван от Юпитер. Подходящ за занимания с изкуство. Денят носи в себе си посланието за емоционалност, позитивизъм, любов. Специфична персонификация на Спасовден.

Петък - женски ден. Подвластен на числото 5 и сивия цвят. Покровителстван от Венера. Денят е подходящ за бизнес-дела, въпреки че обикновено се свързва с напрежение и е натоварен с негативни вибрации. Счита се за специфичен персонифициран еквивалент на света Петка.

Събота - женски ден. Подвластен на числото 6 и черния цвят. Покровителстван от Сатурн. Носи в себе си посланието за изразителна сетивност, изразяваща се в проявите на специфични медиативни способности. Свързва се с множество табута, продиктувани от култа към мъртвите предци. (Организират се Задушници и поклонения.)

Неделя - слънчев ден. Подвластен на числото 7 и златния (жълтия) цвят. Покровителстван от Слънцето. Митологично олицетворение на света Неделя. Според някои легенди, седмият ден е символ на Всевиждащото око, Окото на Бог. 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.