Задушниците

Святост

Задушниците са възпоменателни обредни практики, в основата на които стои отдаването на почит към починалите близки. В етимологичен аспект може да се възприема, че понятието "задушница" семантично се свързва с основното предназначение на системата от култови ритуали - "за душата". В повечето митологични системи парадигмата "раждане - живот - смърт" е тясно свързана със заложената у човека първична вяра в задгробния живот, в безсмъртието на човешката душа. Християнската религия внася нови нюанси в интерпретацията на култа към мъртвите предци, позовавайки се на евангелското свидетелство за Възкресението на Христос - смъртта се определя като сън, след който починалите възкръсват за нов живот. Човешкото тяло е храм за Светия Дух и дом за безсмъртната душа. При погребението тялото се връща в земята, от която е взето - подобно на зърното, което чрез смъртта си дава живот.

В църковния календар Задушниците са няколко и винаги се отбелязват в събота - денят, който Църквата е отредила за отдаването на почит към мъртвите (във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите). Близките посещават гробовете на починалите и извършват поредица от ритуали - кади се с тамян (символ на чистата молитва), палят се свещи (символ на вярата, а пламъкът се свързва с безсмъртието на човешката душа, с култа към живота, със соларното начало), поднасят се цветя (символ на добродетелите на починалия), раздават се плодове и ритуални варива (коливо, варена пшеница)- символ на Възкресението, а хлябът и виното символизират Христовата саможертва. Правят се т.нар. "подавки", "раздавки" - обредно раздаване на храни и напитки в памет на мъртвите.Те не се оставят върху гробовете, а са предназначени за живите - за да си спомнят покойника с добро и да го споменат в молитвите си. Организират се общи трапези, при които първата хапка от храната се поставя на земята, а първата глътка от виното се разлива с думите: "За Бог да прости!".

Месопустна Задушница - известна е още като Голямата Задушница и се отбелязва в съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни, една седмица преди началото на Великия пост). По традиция се раздават ритуални варива (коливо), хляб и вино.

В някои етно-региони на територията на България се провеждат възпоменателни обредни практики и на Лазарева събота - денят, в който Христос по чудодеен начин извършил Възкресението на св.Лазар (Лазаровден).

Архангелова Задушница - отбелязва се в съботата преди Архангеловден, известна е още като Велика Задушница, Мъжка Задушница. Свързва се с грижите на Божиите ангели за покойниците и е посветена и на загиналите войни.

Черешово време

Черешова Задушница - отбелязва се в събота преди Петдесетница. Освен ритуални варива, обредни хлябове и вино, за помен се поднасят и от първите узрели череши. В християнството Изкуплението се простира над живи и мъртви със силата на Светия Дух.

В някои етно-региони на територията на България правят Задушници и около други големи християнски празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и др.

Помени (панихиди) не се правят през следните периоди:

- през първата седмица на Великия пост;

- от Лазарева събота до Томина неделя;

- от Игнажден до Ивановден.

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.