Петльовден

На 2 февруари Православната църква отбелязва християнския празник Сретение Господне. Чисто богословските параметри го определят като един от четирите големи Празници, посветени на света Богородица. Именно това обуславя в народната памет на българина денят да бъде популярен като Зимната Богородица или Вълча Богородица. Според установените от Мойсеевия закон традиции, всяко първородено дете от мъжки пол трябвало да бъде посветено на Бога. Богородица не пренебрегнала тежестта на закона и 40 дни след Рождеството на Младенеца го представила в Йерусалимския храм. Съществувала задължителна обредна практика - да се принесе в жертва агне, а ако родителите на детето са бедни, жертвеното животно може да бъде заменено с два гълъба или гургулица.

Във фолклорната памет на българина Празникът е известен още като Петльовден или Вторият Трифунец. Според християнската митологична система, когато Ирод започнал да избива младенците с цел унищожаване на Новия цар, една майка, за да запази детето си от посегателствата на войниците, накървавила всички съседски къщи с отрязаната глава на петел. Впоследствие сюжетът на легендата се адаптирал към българската историческа действителност, съотнесена към моментите със събирането на т.нар. "кървав данък" -  за запълване на еничерските войски по време на турското робство. В характеристиките на християнския Празник са налице множество от реликтите на древни митологични системи, свързани с обслужването на култа към върховно езическо божество от соларен тип. Петелът като символно животно също има соларна принадлежност и семантично се възприема като "Възвестяващият изгрева". В други дохристиянски митологични системи той символизира Възкресението, обновлението в природата и вечно възраждащия се живот. Като обект на култово почитание петелът се среща в ритуалната обрядност на летните празници, свързани с отдаването на почит към Слънцето и светците-градушкари (Петровден, Илинден и др.).

Сред системата от табута, обслужващи ритуалната обрядност на Петльовден, най-изразително присъствие има строгата забрана за извършване на домакинска работа, поради страх от болести. Тъй като денят е ситуиран в периода на Вълчите празници, особено важно е да не се пипа вълна, да не се изработват мъжки дрехи, да не се изхвърля пепелта от огнището и да не се излиза от дома след залеза на слънцето. Не трябва да се пипат режещи или остри предмети, поради страх от причиняване на труднозарастващи прободни или порезни рани. За здравето и правилното развитие на момчетата се приготват ритуални варива. Месят се обредни хлябове и се раздават в две съседни къщи (вероятно това условие съхранява в себе си сакрално съдържание, свързано с вибрациите и скрития смисъл на числата). Сред ритуалните практики от празничния комплекс на Петльовден специфично място заемат ритуалните гадания (предимно от инициален тип), както и обрядът "Полазник" - по пола и материалното благосъстояние на първия посетител в дома младите бременни жени гадаят за пола и личните качества на бъдещите си рожби. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.