Начало Относно иконите Куковден / Кукеровден
Куковден / Кукеровден

С Куковден или Кукеровден се свързва първият понеделник на Тодоровата неделя - това е денят, в който се поставя началото на Великия пост. Наименованието на празника представлява етимологичен аналог на една от най-атрактивните обредни практики в цялостния празничен комплекс, а именно - организирането на мъжки дружинки, които провеждат кукерско ритуално шествие на територията на общността. От една страна то представлява своеобразно маркиране на територията, отделяне на чистото, своето, окултуреното от неусвоеното, чуждото пространство. Едновременно с това, по подобие на коледарските дружинки, ритуалното шествие притежава изразителен соционормативен характер - то има за цел да извърши социализацията  на младите мъже в общността и да им даде възможност да докажат зрелостта си и способността си да продължат рода. Начело на шествието са двама мъже, преоблечени като "бабичка" и "старец', които имитират полов акт - идентичен ритуален елемент се наблюдава в обредно-празничния комплекс на Трифоновден и Бабинден. Кукерските шествия по своята форма и съдържание се доближават до характеристиките на ритуалните действия, свързани с обслужването на древния езически култ към Дионис. От друга страна, налице са реликтови елементи от митологичната система на прабългарите, свързани с почитането на култа към боговете-ковачи, с бог Хърса (Хурса) - яхнал белия си кон, той излиза да разчисти пътя на Слънчевата колесница и да подготви земята за пристигането на пролетта.

Доминиращата култово-обредна практика в празничния комплекс на Чист понеделник е т.нар "тримирене", "тримиро", "търпилка", "тудуричене", което се свързва с пълното въздържание от приемане на храна и вода. Паралелно с това се спазва строга система от табута, обслужващи ритуалността на Празника, например: спазване на полово табу, забрана за извършване на домакинска и селскостопанска работа, а в някои случаи се спазва и обет за мълчание. Постът е не само физиологичен акт, наложен от необходимостта за пречистване на тялото от натрупаните мазнини и токсични вещества - постът е преди всичко пречистване на душата, чрез което може да се постигне хармония и единение с Бог. На основата на тази концепция в православното християнство през ХIII - XIV в. е възникнало мистично религиозно течение, наречено исихазъм. В етимологичен аспект наименованието произлиза от гръцки и означава "спокойствие", "тишина", "единение". Сам по себе си Празникът представлява своеобразен опит за християнско преосмисляне на разнородни паганистични представи, властвали в древността по нашите земи.

В някои етно-региони на територията на България Празникът е известен като Песи, Кучи, Бесен понеделник и навежда на мисълта за сакралното присъствие на кучето като тотемна фигура в българската космогонична система, паралелно с коня и конника, залегнали в символиката на Тодоровден. В календара на прабългарите всяка седма година е посветена на коня, а всяка единадесета - на кучето. Красноречиво доказателство, че при прабългарите кучето е имало особено важен статут, е изображението на Мадарския конник. В повечето древни битовистични представи то е свещено животно и е антипод на вълка, който олицетворява злото, хаоса, хтоничното начало. Сред комплекса от обредни практики, за предпазване на домашните любимци от бяс и болестотворни влияния се извършва ритуално "бесене", люлеене на кучетата. В митологичните представи на предците ни, бясът е зловреден дух, който се предизвиква от "бесния вятър" и се разпространява от чучулигите. 

В характеристиките на празника е застъпено и култово почитане към змията. В календарната система на прабългарите всяка шеста година е посветена на нея. За предпазване от смърт и ухапвания се месят обредни хлябове с формата на змии и се раздават за здраве сред съседите и членовете на общността. С идентично съдържание в обредно-празничния си комплекс се характеризират Горещниците и Секновение, както и празниците, посветени на светците - градушкари. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.