Начало Относно иконите Ароматните растения в обредността
Ароматните растения в обредността

Натюрморт

В ритуалната обрядност на повечето култово-религиозни празници неотменно присъстват растения, които имат свои специфични функции - апотропейна (предпазваща) и катартична (пречистваща). Те участват в обредни практики, които са насочени към обслужване на парадигмата "раждане - живот - смърт", стояща в основата на всяка митологична система. Най-често използваните растения са:

ЧЕСЪН - изключително разпространен апотроп, употребата му в ритуалната обрядност е реликт от древни езически митологични системи. Според преданията, славяните са поднасяли чесън в чаша като дар на своите езически кумири с цел спечелване на благоволението им и за предпазване от лош късмет. Латинското му наименование е Allium sativum и според вярванията, успешно предпазвал от вампири и зловредни влияния. Има задължително присъствие в обредните практики по време на Вълчите празници, в целия Коледно - Новогодишен празничен комплекс, на Русалската неделя, на Гергьовден и др.

БРЪШЛЯН - символизира здраве и дълголетие, а в древногръцката митология се свързва с представите за безсмъртие. Латинското му наименование е Hedera helix. В митологичните представи на друидите е свещено растение, в чест на което е посветен един зодиакален знак, обхващащ периода от 30 септември до 27 октомври - в индоевропейската астрологична система съответства на везни и скорпион. В естествена среда бръшлянът нерядко се развива като сапрофит, паралелно с дървесни видове -  съвсем естествено е в интерпретацията на символното му съдържание  да се вплетат елементи, отнасящи се до умението за сполучлива адаптивност, партньорство, толерантност. Бръшлянът присъства в инициационни практики, характеризиращи ритуалността на целия празничен цикъл от Игнажден до Ивановден. Участва в сватбената обрядност като от него се правят венците за булката, младоженеца и сватбеното знаме. Присъства в погребалните ритуали, възпоменателните обредни практики и в ритуалността на Задушниците като венче от бръшлян се поставя върху ритуалните варива. Кръстчета от бръшлян се поставят на входните врати и на вратите на обора с цел предпазане от болести и зловредни влияния. С листа от бръшлян се извършват ритуални гадания (предимно от инициален тип) на Бъдни вечер, Йордановден и Еньовден. В съвременната медицина с особен успех се използва като хомеопатично средство в борбата с целулита.

ЗДРАВЕЦ - латинското му наименование е Geranium.  Наименованието на растението е етимологичен аналог на понятието "здраве" - китка здравец има задължително присъстие във фолклорните обреди за здраве, дълголетие и благополучие. Познати са около 422 вида здравец, които с особен успех помагат при кръвоизливи, безсъние, хипертония, кожни възпаления, афективни състояния. 

БОСИЛЕК - известен е още като "царска билка". Латинското му наименование е Ocimum basilicum и по време на Римската империя стръкче босилек се е възприемал като проява на любов. В древен Египет е служел за балсамиране на мъртвите, а според индусите ароматът му е свещен подпомагал по-лекото преминаване в отвъдното. В мито-поетичните представи на народа ни босилекът се свързва с младостта и с моминската любов и има изразително присъствие в ритуалната обрядност на Младенци, в цялостния обредно-празничен комплекс на Коледа, в обредните практики на Летния Симеоновден и др.

РОСЕН - има изразително присъствие в ритуалната обрядност на Спасовден, а по време на Русалската неделя е разпространен обичаят "ходене по росен", който помагал за отстраняване на проблема с безплодие и за лечение на тежки болести. Според поверието, русалките и самодивите вият венците си от росен.

ВРАТИГА - латинското наименование на растението е Tanacetum vulgare. Популярни са и наименованията свирка, ветриче, рошава кадънка, глистава трева. Вратигата участва в някои обредни практики с катартична (пречистваща) насоченост. В някои случаи се смята, че наименованието на растението е семантичен аналог на думата "врата" и за това знахарите са го използвали при направата на амулети като силен апотроп - за "отваряне" на врати и успешно преодоляване на изпитания. 

ЧЕРЕН ГЛОГ - растението участва в апотропейни (предпазващи) обредни практики по време на Вълчите празници. Клонки от него се поставят при входните врати на домовете и на оборите с цел предпазване от демонични сили, болести и зловредни влияния. Латинското наименование на черния глог е Crataegus pentagyna.

ШИПКА - латинското й наименование е Rosa canina, a мито-поетичните представи на старите българи я определят като "царицата на билките". С особен успех шипката участва в обредни практики, посветени на плодородието, на пораждащото начало и възкресението, както и в ритуали за осигуряване на надеждна защита срещу зловредни влияния. В някои етно-региони от територията на страната ни за омилостивяване на самодивите и избавяне от болести при шипков храст жените оставяли питка с мед, стръкче босилек и нова дреха.

ХВОЙНА - участва в обредни практики с апотропейна насоченост, най-вече по време на Коледно - Новогодишен празничен цикъл. Латинското й наименование е Juniperus. В някои страни плодовете на хвойната служат за ароматизиране на алкохолни напитки (джин). 

РОЗМАРИН - латинското му наименование е Rosmarinus officinalis. което означава "морска роса". В народната памет е познат и с името "гюлбюл"- в етимологичен аспект произхожда от турскот "гюл"-"роза" и "булюк"-"многообразие". Участва в обредни практики с препазваща насоченост, служи като консервант на храни, обогатява аромата на напитки, използва се като съставна част от билкова смес за овкусяване на различни ястия с месо. 

ПЕЛИН - съществуват над 180 вида пелин. Принадлежи към семейството на маргаритката и вероятно това е една от причините растението да бъде наричано "божо дръвче". Познати са и наименованията "катриника",  "тарос", "естрагон". Използва се като подправка за овкусяване на вино (вермут). Обикновеният пелин (Artemisia absinthium) служи за приготвянето на абсент. Като билка и подправка има култово присъствие в обредността на Трифоновден и Дионисиевите празници. В културологичен аспект пелинът е наситен с многообразна семантика - в Гърция е познат като "името на звездата". Заради характерния горчив вкус, в Русия се свързва с лечителски хомеопатични практики. В някои източни култури пелинът е асоциативна персонификация на "горчивата истина", на разбитите илюзии.

СЛЪНЧОГЛЕД - в мито-поетичните представи на народа ни слънчогледът е определян като "Слънце с душата на цвете". Той притежава соларен израз и участва в множество хомеопатични обредни практики, характерни за Преображенския празничен комплекс.

КОПЪР - латинското му наименование е Anethum graveolens и принадлежи към сем. "сенникоцветни",  Apiaceaе, към което се приобщават магданозът и морковът. В древността е използван не само като подправка към ястия, но и като хомеопатично лечебно средство. Етерично-маслено растение е и ароматът му се възприема като тонизиращ, укрепващ нервната система и изострящ сетивата. Копърът е считан за национална подправка на Швеция, но у нас също намира широко приложение в кулинарията - като подправка в нашето национално ястие "таратор", за овкусяване на зелен фасул, сотирани картофки, зелева салата и др. В някои етно-региони на страната ни (по поречието на р.Дунав) копърът е популярен като "рибска мерудия", тъй като се използва за мариноване на риба, миди, раци и дивечови меса. Химичният състав на копъра го превръща в добър консервант при обработването и съхраняването на различни храни. В древността е широко разпространен флорален символ на благосъстояние, просперитет и успех в личния живот. Фларален атрибут в обредността на Никулден и в ритуалните практики, обслужващи Лунните/водните култове.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ - популярно е и като "мускатово орехче" и представлява семето на вечнозелено дърво. С изключителен успех участва в обредността на Коледа като архетип на здраве, късмет, дълговечност и непреходност. Консумира се в ограничени количества, тъй като може да предизвика халюцинации. Мускатовото орехче допълва аромата на дафиновия лист, черния пипер, бахар, канела, карамфил и др. 

МАГДАНОЗ - подправка с изключително фин и дискретен аромат. Използва се за овкусяване на супи и салати. Във фолклорната памет на народа ни е популярен с името "мерудия", но се смята, че това наименование е универсално и е събирателно за всички видове зелени подправки и ароматни растения. В някои етно-региони от територията на страната ни магданозът е популярен с древнославянското си наименование "петрушка", което е семантичен аналог на "петовръх" - с това нарицателно се свързват основните битанически характеристики на растението и разклоняването на листната му петура на пет връхчета.

МАЩЕРКА - използва се в множество обредни практики с катартична (пречистваща) и апотропейна (предпазваща) насоченост. Мащерката има фин аромат и се използва, както за овкусяване на ястия с месо и зеленчуци, така и за консервация на храни, за хомеопатично лечение на дихателната и нервната система и др. В някои етно-региони е популярна с наименованието "бабина душица" и е възприемана като важен флорален култов атрибут в обредността на Бабинден, култа към Богинята-Майка и пораждащото начало и в ритуални практики, обслужващи бременността, раждането и отглеждането на деца. Полиморфните характеристики в символното съдържание на мащерката се обуславя и от наименованието й "овчарски босилек" - тя участва в обредността на Гергьовден и влиза в състава на плънките при приготвянето на агнешки курбан. 

МАЙОРАНА - като растение и начин на употреба е сходна с ригана, но притежава по-фин и деликатен аромат. Тъй като съставките й се разпадат лесно, майораната се прибавя към топлата храна в края на приготвянето й. Влиза в състава на сосове за мариноване на меса, дробчета и зелени салати.

 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.