Начало Относно иконите Календарните празници
Календарните празници

Натюрморт

Празниците в митологичната система на народа ни се диференцират на календарни, родови и семейни. Във фундамента на празничната обрядност стоят народният светоглед, натрупаните емпирични знания за явленията в природата и обществото, както и умението на човек да анализира и оказва благотворно въздействие над процесите в заобикалящия го свят. Мирогледът е свързващото звено между култура и бит, между стопанска дейност и митология.

Календарните празници обхващат система от обредни практики, които са календарно ориентирани към ключовите моменти в аграрния цикъл, имат отношение към сезонните промени в природата и са в пряка зависимост от редуващите се астрономични закономерности. Те са съсредоточени в дните около Зимното и Лятното слънцестоене, около пролетното и есенното равноденствие. Календарните празници имат за цел да ограничат негативното влияние на природните явления върху стопанската дейност и реколтата. Те съдържат в себе си система от обредни практики с катартична (пречистваща) и апотропейна (предпазаща) насоченост, чрез които се цели постигане на бъдещо плодородие и всеобщо благополучие.

Зимните празници обхващат периода от Андреевден (30 ноември) до Власовден (11 февруари). Те съдържат в себе си ритуални гадания, предимно от инициален тип, насочени към предвиждане на метеорологичните условия и плодродието през новия аграрен цикъл. В цялостния празничен комплекс  обредността е мъжка и в нея са включени ритуални практики със социо-нормативен характер - чрез тях се извършва социализацията на младите мъже, представянето им в обществото и същевременно с това чрез тях те доказват своята зрялост, готовността си да встъпят в брачни взаимоотношения и умението да носят отговорност (Коледните празници). Зимните празници са своеобразен регулатор на междуличностните взаимоотношения в семейството и в селския колектив (посветителните обредни практики на Ивановден).

Пролетните празници са календарно ориентирани в дните около Пролетното равноденствие. Те обхващат периода от Сирни заговезни до Св. св. Константин и Елена (21 май). В цялостния пролетен обредно-празничен комплекс са застъпени ритуални практики, целящи да подсигурят благоприятно време за извършване на основните селскостопански дейности и за постигане на по-добри добиви при бъдещата реколта. Обредността е предимно женска (Лазаровден и Цветница, Гергьовското напяване на пръстените) - чрез практиките със социо-нормативен характер се извършва социализацията на младите девойки и представянето им пред членовете на общността. В края на периода се извършват ритуалите за измолване на дъжд, Пеперуда и Герман. Включени са възпоменателни обредни практики, обслужващи култа към мъртвите предци - Задушници преди Месни Заговезни, на Тодорова събота, на Лазаровден и около Великден.

Летните празници водят началото си от Спасовден. Обредните практики са насочени главно към предпазване на новата реколта от природни бедствия - градушка, суша, опожаряване. Извършват се и ритуали с апотропейна насоченост за опазване на плодородието от зловредни вмешателства (мамници).

Есенните празници обхващат дните до Архангеловден (08 ноември) и Вълчите празници. Най-разпространени са обичаите, които по своя характер са вид жертвоприношения - чрез тях се отправя благодарност към мъртвите предци за благоразположението им и оказаната подкрепа в моменти на изпитание. Такива са курбаните, службите, възпоменателните обредни практики. Сходен характер има и раздаването на първите узрели плодове - ябълките на Петровден, гроздето на Преображение и Успение Богородично, орехите на Кръстовден (познат още като Брульовден, свети Брульо) и др.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.