Начало Относно иконите Семейните обичаи
Семейните обичаи

Във фолклорните представи на народа ни празниците се диференцират на календарни, родови и семейни. Семейните обичаи обхващат система от обредни практики, обслужващи парадигмата "раждане - живот - смърт", която стои в основата на ритуалността при повечето древни митологични системи.

Обредните комплекси, съставляващи ритуалността на раждането, женитбата и смъртта, имат сходна структура и организация на елементите, а именно: 1.Подготовка; 2.Инициация и преминаване в нова социална група; 3.Утвърждаване на нови качества и връзки, придобити чрез повелите на обичая.

- Обредните практики, свързани с бременността и раждането, притежават апотропеен характер и са насочени към предпазване на бъдещите майки от вредоносни влияния, осигуряване на правилно развитие на бъдещото дете и съхраняване на здравето им. По време на следродилния период, в продължение на 40 дни след раждането, се извършват ритуални действия с катартична и апотропейна насоченост, целящи подпомагане на новороденото да се адаптира към новата жизнена среда, да укрепне неговия виталитет и да се създадат условия за по-бързото възстановяване на младата жена след раждането. В митологичните представи на древните българи майката и детето са "нечисти" и са податливи на влиянието на хтоноса и представителите на отвъдното. Поради тази причина близките спазват система от табута и норми на поведение, целящи ограничаване на контактите им с другите членове на семейството. 

- Обредните практики, в центъра на които стои детето, са свързани с ключовите моменти в неговото развитие - отбиването, израстване на първото зъбче, въвеждане в тайнството свето Кръщение, прохождането , първите думи и др.

- Сватбените обредни практики - навлизането във възраст, подходяща за установяване на брачни взаимоотношения, се отбелязва чрез система от календарно ориентирани социо-нормативни обредни практики - за момичетата те са адаптирани към Великденския празничен цикъл и пролетните празници, а за момчетата - Коледно-Новогодишния обреден комплекс и зимните празници. Традициите в митологичната система на древните българи гарантират свободен избор на брачния партньор, при което активна роля имат момчето и родът му. Сватбените обредни практики са разгънати многопланово и обхвщат поредица от три цикъла: изпращане на сватовници, годеж и сватба.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.