Начало Относно иконите Дните на пролетното и есенното равноденствие, на лятното и зимното слънцестоене в обредността
Дните на пролетното и есенното равноденствие, на лятното и зимното слънцестоене в обредността

Тайната на зелените камъни

Дните на пролетното и есенното равноденствие, на лятното и зимното слънцестоене са астрономични явления, които оказват детерминиращо влияние върху обредността в годишния празничен календар. В повечето древни езически космогонични системи те маркират не само моментите на сезонния преход в заобикалящата среда - те присъстват в ритуали, отразяващи промяната в социума на човешкия живот.

Още от древността дните на пролетното и есенното равноденствие, на лятното и зимното слънцестоене са обект на култово почитание. Ритуалността притежава амбивалентен характер - в основата стои лайтмотивът за борбата между доброто и злото, между живота и смъртта, между мъжкото и женското начало, между светлината и мрака. между хаоса и хармонията, между разрухата и съзиданието, което е своеобразно олицетворение на вертикалната етична структура "възход - падение". Древният човек е възприемал живота си като умален модел на Вселената и организацията в Космоса и съвсем естествено е промените на небосклона или в заобикалящата среда да влияят върху него. Парадигмата "раждане - живот - смърт" стои в основата на всяка обрядност, пресъздаваща взаимовръзката между макрокосмоса и микрокосмоса. 

Повечето обредни практики са посветени на природата, свързани са с надеждата за плодородие през предстоящия нов аграрен цикъл, както и стремежът към подсигуряване на по-добри условия за извършването на стопанската дейност. В ритуалността присъстват елементи с многообразно съдържание: катартично (пречистващо), апотропейно (предпазващо), имитативно (пресъздаване по уподобяване), карпогонично (със сексуална насоченост, с формирането на полова култура при новобрачните двойки и полово възпитание у подрастващите), хомеопатично (наличие на растителни елементи, билки и минерали), вербално (песни, наричания, скоропоговорки), двигателно (танци, ритмични движения) и др.

Дните на пролетното (20 или 21 март, Благовец) и есенното (22 или 23 септември, Кръстовден) равноденствие в представите на древните общества са символ на равнопоставеност между мъжкото и женското начало, между съзиданието и разрухата, между нашия свят и хтоноса. Дните на зимното (Коледа) и лятното (Еньовден) слънцестоене са израз на апогей, на абсолютна доминанта на единия от половете над другия. Именно те обуславят принадлежността (мъжка или женска) на обредните практики със социо-нормативен характер. Те са свързани с представянето на младите хора в общността и представляват своеобразна заявка за готовността им да променят социалния си статус и да преминат в групата на семейните.

Във взаимоотношенията между всички противостоящи двойки съществува трето, медиативно звено. Основните функции на медиаторите са възстановяването на баланса и нарушената хармония между полярностите и така да съхранят света от дезинтеграция и разруха. Във взаимоотношенията "мъж - жена" прерогативите на медиатори притежават децата. Една голяма част от обредните практики при семейните обичаи са посветени именно на децата - на ключовите моменти в тяхото развитие и възпитание.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.