Хелоуин

Мрачни мисли

В етимологичен аспект наименованието на празника Хелоуин произхожда от английското "All Hallow's Day" - "Всех святих"- празник, удостояващ с чест всички светии, за които няма установен възпоменателен празничен ден. Впоследствие името било съкратено на "Аll Hallowe'en" или "Halloween" и се превръща в анаграма на "Вси светии".

В Западноевропейските религиозни представи Хелоуин се определя като Ден на приемствеността между поколенията. В повечето световни митологични системи култът към живота и култът към смъртта са почитани едновременно - те са възприемани като олицетворение на парадигмата "раждане - живот - смърт" и времевата структура "минало - настояще - бъдеще". Едновременно с това обект на култово преклонение са мъжкото и женското начало. Във взаимоотношенията между различните противостоящи двойки е необходимо присъствието на медиатори, които да неутрализират негативизма на контрастите, да обединяват полярностите и да предпазват света от дезинтеграция. Във взаимоотношенията "мъж - жена" функциите на медиатори са отредени на децата и именно за това в маскарадните обредни шествия на Хелоуин най-активно участие вземат именно те. 

В характеристиките на празника са налице множество реликти на древни митологични системи, свързани с отдаването на култова почит към божество от соларен тип.  Това е още едно доказателство, че културният процес винаги е бил динамичен, а интеграцията между отделните културни пластове - многопосочна. Корените на Хелоуин водят към религиозната система на древните келти - наименованието "Samhain"  или  "sam - fuin" означава "краят на лятото". Празникът маркира не само дните на сезонен преход от лято към зима, както и свързаният с тях аграрен цикъл - с него се отбелязва краят на една календарна година и поставяне началото на Нова година. Денят е еквивалент на 31 декември по Грегорианския календар. Хелоуин се съотнася към времето, когато древните народи разделяли календарната година на два аграрни сезона - летен (светъл) и зимен (тъмен). В представите на повечето древни народи преходните моменти между годишните сезони са били обект на култова почит, тъй като са наситени с богато сакрално съдържание и са възприемани като "критични" (гранични, медиативни) дни. В окултния свят Хелоуин е пастирски празник, чрез който скотовъдците отдават култова почит в чест на Слънцето и огъня като негов Земен аналог. В повечето световни митологии те са определяни като "братя" - доказателство за техния общ корен и древен единен произход. Тъй като голяма част от келтските територии са били завзети от римляните ( 43 г.пр.н.е.), за периода на тяхното 400-годишно владичество се осъществил процес на културна интеграция между Хелоуин и обредни практики от римската митологична система. Единият от празниците е свързан с отдаването на култова почит към Помона, богиня на плодовете и дърветата. Другият езически празник е в края на октомври и е популярен с името Фералия - характеризира се с богат комплекс от възпоменателни обредни практики, свързани с почитане паметта на мъртвите предци.

Тъй като лайтмотивът в обредността на Хелоуин е едновременното обслужване на култа към живота и култа към смъртта, сред символите на Празника са: тиквеният фенер, Баба Яга, метлата, черната котка, прилепите, паякът, жабите, скелетите и всичко, което може да се възприема като асоциативна персонификация на смъртта и отвъдното. 

Цветовете на Хелоуин са черното, оранжевото и лилавото.

Сред обредните ястия на Хелоуин са печената тиква, карамелизираните ябълки, сладкишите и всякакви лакомства, които са любими на малчуганите. 

Сред елементите на обредността са извършването на ритуални гадания, предимно от инициален тип, касаещи както плодородието през новия аграрен цикъл, така и задомяването на младите членове на общността. Моментите на сезонен преход са ключови, медиативни за осъществяването на инициации. В етимологичен аспект наименованието "инициация" произхожда от латински и е семантичен аналог на "посвещение", осъществяване на преход от едно ниво на осъзнатост към друга, по-висща степен на личностно израстване. Инициации често се извършват с помощта на духовен водач, учител, но и индивидуално, по пътя на интровертното развитие, на катарзиса. 

При извършването на специфични за Празника обредни действия особено място в ритуалността заемат онези места в бита, които притежават медиативни функции и членовете на семейството са ги възприели за "сакрални", за свещени. Такива са: домашното огнище, къщният праг, входната врата, прозорците, оградата и др. С цел изграждане на енергийна защита, в близост до сакралните за домакинството места се оставят запалени свещи или тиквени фенери, които да прогонват силите на злото и хтоноса. В окултния свят Хелоуин е тридневен "огнен фестивал" (29 - 31 октомври), при който се оказва култова почит към огъня като символен елемент  в обредността и семантичен аналог на Слънцето. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.