Начало Февруари
Февруари
Св. мъченик Трифон Зарезан

Свети ТрифонСвети мъченик Трифон Зарезан е роден около 225 година в с.Комсада, близо до гр.Апамия, в малоазийската област Фригия,  Византийската империя. Животът и делото му се осъществили по времето на императорите  Гордиан (238 - 244г.) и Декий Траян (249 - 251г.) Заради изповядване на християнски убеждения е измъчван и осъден на смърт чрез обезглавяване.

Свети Трифон Зарезан е покровител на лозарите и винопроизводителите. Името му се свързва с началото на новия земеделски цикъл и е символ на обновлението в природата.

Празникът се чества на 01 февруари.

 

  • Имен ден празнуват Лозан(-а), Трифон(-ка), Гроздан(-а: -ка), Тричко, Фуне9-чо). В етимологичен аспект името Трифон произхожда от гръцки и означава "наслада, разкош". 

 

Още празнични икони и светци:

 
Сретение Господне

С празника Сретение Господне се отбелязват 40 дни от Рождество Христово. Един от дванадесетте Велики празници в годината, а на следващия ден почита паметта на свети Симеон Богоприемец и пророчица Анна. Този празник, установен още в ранните векове на християнството, особено тържествено се чества по времето на византийския император Юстиниян Великий ( 527-565 година).

Празникът се чества на 02 и 03 февруари.

 

  • На 02 февруари имен ден празнуват Момчил(-а), Радост(-ин, -а), Драго (-а), Драгомир(-а), Ралин(-а), Радин(-а), Радослав(-а), Средко(-а), Сретен(-а);
  • На 03 февруари имен ден празнуват Симон(-а), Симеон(-а), Мона(-чо). Празникът е известен още и като зимен Симеоновден.

 

Още празнични икони и светци:

 
Св. Харалампий

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през III в. по време на управлението на император Септимий Север (196 - 210 г.). Бил назначен за епископ на гр.Магнезия, в Тесалия. По това време християните били подложени на гонения и над тях се извършвали зверски изтезания. Едно от условията за пощада на живота било извършването на жертвоприношение пред езическите богове  в капищата. В случай на отказ, наказанието е смърт по особено мъчителен начин. Същата участ имал и свети Харалампий - той бил на повече от 100 години, когато го подложили на мъчения , заради изповядването и разпространението на християнски убеждения. Всеки път раните му заздравявали по чудодеен начин и накрая свети Харалампий бил осъден на смърт чрез посичане. Светецът умира на 113-годишна възраст през 198 г.от н.е., в деня преди изпълнението на присъдата. 

Свети Харалампий е покровител на пчеларите и производителите на пчелен мед, а името му е символ на здраве и дълголетие, постигнати чрез даровете на природата. На този ден в храмовете се освещава мед за здраве и с лечебно-профилактични цели. В народния календар празникът е известен с имената Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според поверието, свети Харалампи е господар на болестите, най-вече на чумата.

Паметта на светеца се почита на 10 февруари.

  • Имен ден празнуват: Валя, Валентин(-а), Ламби, Харалампи, Пейо, Хари, Ламбрин(-а) и др. В етимологичен аспект името Харалампи произхожда от гръцки и означава "сияещ от радост, блестящ". 

Още празнични икони и светци:

 
Успение на свети Кирил Славянобългарски

Икона Свети Константин Философ, носещ монашеското име Кирил, е виден обществен и културен деец, патриаршески библиотекар и един от създателите на славянската писменост и книжнина, утвърждаващ християнската вяра по българските земи.          

Произхожда от знатно семейство - родителите му Лъв и  Мария са солунски славяни. Обучава се в знаменитата Магнаурска школа в Цариград, заедно с децата на византийските царе и боляри под ръководството на Фотий, бъдещият Цариградски патриарх. Завършва образованието си с прозвището Философ. Назначен е за патриаршески библиотекар в катедралата "Света София" и преподавател по философия в Магнаурската школа. Възлагат му се множество поръчения с изразителен обществен характер - по настояване на правителството и на действащия в момента патриарх, Константин-Кирил Философ влиза в в дискусия с опозиционно настроения Йоан VII Граматик. В отстояването на своите позиции светецът проявява изключително остроумие , красноречие и брилянтна мисъл. Вероятно по това време създава своето популярно съчинение "Написание за правата вяра". След този негов успех младият философ е изпратен като дипломат, представляващ Византия в Багдад, на мисия при сарацините. Константин-Кирил показва задълбочени познания и в концепциите на Корана и успява да освободи множество християнски пленници. 

Въпреки че пред свети Кирил Философ се откривали множество възможности за изграждане на бляскава кариера, той предпочел да се откаже от суетата на светския живот. За известно време той се отдал на усамотение и спазвал обет за исихия., след което светецът се оттеглил в манастир в Малоазийския Олимп,  при брат си, свети Методий Славянобългарски. Двамата равноапостоли създават славянската азбука и превеждат свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Множество от изследователите на техния живот смятат, че замонашването на св.св. Кирил и Методий е осъществено с подкрепата на българския цар Борис I Михаил. Вероятно той е и един от покръстените от братята по време на Брегалнишката им мисия в Източна Македония.

Византийският император Михаил III изпраща двамата равноапостоли в Моравия и Панония да проповядват християнското вероучение на български език, но мисията им  влиза в противоречие с интересите на местното германо-латинско духовенство. Във Великоморавия св.св. Кирил и Методий създават духовно училище във Велеград, където развиват многостранна просветителска дейност - обучават бъдещи духовници, превеждат богослужебни християнски книги и проповядват идеите на християнската религия на славянски език. Двамата светци поставят началото на славянската литургическа служба. Братята повтарят богатия си духовен опит и в Панония, където успяват да обучат още 50 ученици.

След извършването на няколко сполучливи просветителски мисии свети Кирил-Философ и брат му, свети Методий Славянобългарски се отправят в Рим, където защитават делото си пред самия Римски папа. Там Константин Философ заболява тежко и бива подстриган за монах. Получава т. нар. "велика монашеска схима" с монашеското име Кирил - с това име остава като светец и в Православната, и в Римо-Католическата Църква. 

Свети Кирил Славянобългарски умира на 14 февруари 869г. в Рим. Самият папа Адриан обслужва погребението му в църквата "Свети Климент Римски". Мощите на светеца са положени в папската гробница на базиликата.

Житието на свети Константин-Кирил Философ е написано от свети.Климент Охридски със сътрудничеството на св. Методий Славянобългарски, Моравски архиепископ и брат на Кирил.

Празникът се чества на 14 февруари.

 

  • На този ден се почита паметта на католическия свети Валентин, а също така и св. Трифон Зарезан (по Григорианския календар). Имен ден празнуват Трифон и Валентин(-а)
  • Световен ден на археологията

Още празнични икони и светци:

 
Св. Евстатий

Св. Евстатий, епископ Антиохийски, изповедник. Участник в Първи Вселенски събор, има изключителен принос в борбата против арианството. Автор е на множество съчинения. Умира във Филипи през 360 година.

Празникът се чества на 21 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
Свети равноапостол Фотий, Патриарх Цариградски

Свети равноапостол Фотий, Патриарх Цариградски, е роден ок. 820г. в Цариград. Произхожда от знатно семейство. Получава възможно най-доброто образование за своето време и е един от на--изтъкнатите интелектуалци на тогавашна Византия. Преподавател е в знаменитата Магнаурска школа в Цариград, възпитаници на която са славянският равноапостол св.Константин-Кирил Философ и българският цар Симеон Великий. Заема високи обществени постове в държавата. Заради изключителните си умения и високото си образование през 858г. е ръкоположен за Цариградски Патриарх. От позициите на своя обществен сан св. Фотий се бори против изопачаването на християнската религия и често влиза в спорове с византийските императори. В зависимост от следваната от тях политическа линия, той периодично бил свалян и отново възстановяван на Патриаршеския престол. Умира в заточение през 891г.

Паметта на светеца се почита на 06. февруари.

  • Имен ден празнуват всички, чиито имена са семантичен аналог на светлината -  Доротея, Огнян(-а), Искра, Искрен(-а), Пламен(-а), Светлин(-а), Светла(-на), Светлозар(-а), Светослав(-а),  Фотьо, Фотин(-а; -ка) и др. В етимологичен аспект името Фотий произхожда от гръцки и означава "светъл". Носещите името и неговите производни могат да празнуват и на 12 август.

Още празнични икони и светци:

 
Свети Преподобни Партений

Свети преподобен Партений е роден в Мелитопол. Произхождал от бедно семейство, за това не успял да получи подходящо образование и не разполагал с достъп до научни знания. Занимавал се с риболов и продажба на риба. Преподобен Партений притежавал лечителски умения и помагал на болни и злощастни хора. Разбирайки за уменията му, Мелитополският митрополит подпомогнал образованието му и го ръкоположил за презвитер. По-късно, заради проявеното усърдието и благородно отношение към болните и злощастните е избран за епископ на Ломпсак.

Свети Партений доживял до дълбока старост. Животът и делото му се осъществили по време на управлението на император Константин Великий.

Паметта на св. преподобен Партений се почита на 07 февруари.

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.