Начало Януари Свети безсребърници и чудотворци Кир и Йоан
Свети безсребърници и чудотворци Кир и Йоан

Кир е египтянин, живял през втората половина на III в. и се прочул като знаменит лекар в гр.Александрия. Дълбоко вярващ християнин, лекувал с огромен успех редица болести без заплащане. Малко се ползвал от рецептите на Хипократ и Гален, а основно проповядвал, че всички болести се базират на греховете, които предизвикват тежки физически и духовни страдания. Лекувал с молитви и мнозина от почитателите на елинската култура приели християнството. По време на Десетото гонение на християните на територията на Римската империя (при Диоклетиан), Кир избягал в Аравийската пустиня. Предали го на управителя, че е християнин и било издадено нареждане да бъде задържан под стража. Можел да получи монашеско подстрижение и да избави мнозина от идолска пагуба. Кир получил дара на чудотворството - лекувал всякакви болести с лекота. Славата му достигнала до Йерусалим, където бил пристигнал от Едеса младият воин Йоан. Научавайки за изключителните му способности, вярващият в Христос Едески воин издирил Кир и станал негов спътник и усърден подражател. По това време в неговия роден град Каноп била затворена една благородна жена, Атанасия, с трите й дъщери - Теоктиста (на 15 години), Теодотия (на 13 години) и Евдокия (на 11 години). Той се тревожил за тях и предстоящите им изпитания. Кир и Йоан отишли в Каноп и им дали вяра, вдъхновили ги за твърдост. Градоначалникът разбрал за Кир и Йоан, които подтиквали майката и дъщерите й към неподчинение,  да не изпълняват императорските заповеди, да не принасят жертва на идолите. разяреният упраител Сириан заповядал да му доведат двамата чужденци и ги подложил на разпити, а впоследствие и на жестоки мъчения пред очите на Атанасия и дъщерите й. Те не се отказали от вярата си и впоследстие били обезглавени на 31 януари - на същото място били обезглавени Атанасия и дъщерите й. 

Християни тайно прибрали телата на двамата чудотворци и ги погребали в два отделни гроба. За да ограничи влиянието на езическия култ към езическата богиня Изида в каноп, архиепископ Кирил Александрийски (444 г.) пренесъл мощите на св. Кир и Йоан в построената от Теофил Александрийски (412 г.) църква в Каноп. Оттогава се носи славата на свети Кир и Йоан, а при храма се изършват множество чудеса и изцеления. Житието на двамата мъченици води началото си от три малки речи на св.Кирил Александрийски. То било разширено от свети Софроний йерусалимски (638 г.), който го допълнил със 70 свидетелства за станали чудеса, едно от които се случило с него - по чудодеен начин се излекувал от очна болест.

Паметта на светците Кир и Йоан се почита на 31 януари.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.