Начало Януари Света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия
Света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия

Света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия, е родена ок. 280 г. в Кападокия. Заедно със света благоверна Тамара, царица на Грузия, са двете жени-исторически личности, които имат изключителен принос за политическото и културното развитие на страната.

По това време в Кападокия имало много грузински селища. Бащата на света Нина, Завулон, бил пряк роднина на свети Георги Победоносец, а майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх Ювеналий. Завулон бил на военна служба при императора и се ползвал с благоволението на Максимиан (284 - 305 г.). Възползвайки се от високото си обществено положение, той съдействал за освобождаването от военнопленничество на много гали, които били приели християнството за свое вероизповедание. 

Когато била на 12-годишна възраст, равноапостолна Нина заминала с родителите си за Йерусалим, а по-късно се преселила в Иверия (дн. Грузия). В Йерусалим баща й решил да се отдаде на монашески живот, простил се с близките си и с благословията на Йерусалимския патриарх, се заселил в Йорданската пустиня. За мястото на неговото подвизаване и за смъртта му няма никакви данни. Майката на равноапостолна Нина, Сусана, била поставена в пост "дякониса" от брат си и се отдала на служение на болни и самотни хора. света Нина била поверена за отглеждане и възпитание на благочестивата старица Нианфоре.

През земния си житейски път света равноапостолна Нина била призвана да бъде просветителка на Грузия. Имала като мисия и апостолско служение в Света Гора, Атон. Изнасяла много проповеди за словото Божие и успяла да приобщи много езичници към лоното на християнската вяра. 

По пътя си към Грузия света равноапостолна Нина имала за спътнички Рипсилия (тя имала царско потекло), Гаиания и още 35 девици. Те бягали от Рим към Армения, тъй като по това време в столицата било започнало едно от жестоките гонения на християните, организирани от император Диоклетиан (284 - 305 г.). Те били застигнати от мъченическа смърт, наложена им от арменския цар Тиридад, а света Нина успяла да се спаси по чудодеен начин. 

През 319 г. равноапостолна Нина пристигнала в Грузия и се заселила в Мухета (Мухет), древната столица на страната. За християнизирането на Грузия изключителен принос има византийския император Константин Великий (306 - 337 г.). По молба на грузинския цар Мириан той изпратил Антиохийския епископ Евстатий, двама свещеници и трима дякони и чрез тях Грузия окончателно приела християнството като държавна религия. Само планинските области на Грузия останали непросветени. Придружена от презвитер Иаков и един дякон, света Нина се отправила към течението на реките Арагви и Иори, където свети Евстатий изнасял проповедите си пред езичниците. Оттук тя отишла в Катехия (Източна Грузия) и се заселила в с.Бедби. Света Нина водила подвижнически живот и успяла да приобщи към християнството много езичници, в т.ч. и царицата на Кахетия, Соджа (София).

Според някои източници, света равноапостолна Нина завършила жизнения си път през 335 г., а според други - през 347 г. За смъртта си тя била уведомена свише и помолила цар Мириан да й изпрати епископ Йоан, който да я подготви за последните й мигове. На това нейно послание се отзовал и самият цар, който лично присъствал на смъртта на светицата и станал свидетел на много чудодейни изцеления край тленните й останки. При мястото, където били погребани мощите на света Нина, през 342 г. цар Мириан започнал строеж на храм, а неговият син Бакур (342 - 364 г.) го завършил и осветил. Църквата носи името на свети Георги Победоносец, а впоследствие до нея бил основан девически манастир, носещ името на света равноапостолна Нина. 

Грузинската Православна църква, със съгласието на Антиохийската Патриаршия, канонизирала просветителката на Грузия като равноапостолна и я причислила към лика на светиите.

Паметта на света Нина се почита на 14 януари.

  • Имен ден честват: Нина(-о; -ко; -ка) и др. 

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.