Начало Юли
Юли
Свети Горазд

Свети Горазд се причислява към групата на т. нар. "Свети седмочисленици". Роден е във Великоморавия, в аристократично семейство и получил изключително добро образование за времето си - достъпът до научни знания и правото да се ползват библиотеки били изключителна привилегия на господстващата класа. Виден ученик е на Константин-Кирил Философ и Методий. През 868 г, заедно с други ученици на двамата равноапостоли, бил ръкоположен в Рим и назначен на духовнически пост от епископ Формоза Портуенски.

През 885 г. свети архиепископ Методий, малко преди смъртта си, обявява свети Горазд за свой заместник на архиепископския престол, както и за приемник на основаната от него школа. Решението на Методий не е зачетено от папата и управлението на Великоморавската църква било възложено на епископ Викхинг, който бил изтъкнат противник на славянството. Под негово ръководство и с подкрепата на княз Светополк започнали жестоки гонения на учениците на славянските равноапостоли Кирил Философ и Методий. С обвинението, че подготвят бунт в Моравия, някои от тях били задържани в затвор и заклеймени като еретици, други били умъртвени, а трети били прогонени от страната или продадени в робство. Папа Стефан V въвел латинското богослужение във Великоморавия, на мястото на славянското. 

Данните за живота и делото на свети Горазд след 886 г. са противоречиви. Неговата просветна и кножовническа дейност се развивала активно на територията на Югозападна България. В Дюканжовия списък на българските архиепископи от XII в., съхраняван в Националната библиотека в Париж, свети Горазд е вписан като български архиепископ.

Празникът се почита на 27 юли.

  • В етимологичен аспект името Горазд произхожда от славянски и е семантичен аналог на "едър, висок човек. 

Още празнични икони и светци:

 
Свети праведен Евдоким

Свети праведен Евдоким е роден в Кападокия (Мала Азия), в благочестиво християнско семейство. Родителите му, Василий и Евдокия, му дали добро образование. По време на управлението на цар Теофил (829 - 842 г.) той бил млад офицер във войската.  Свети Евдоким се отличил с изключителни воински умения, доказал висок професионализъм, показал милосърдие и непорочност. Суетата на светския живот и развлеченията не го блазнели. Заради високите му нравствени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Свети праведен Евдоким умрял твърде рано - на 33-годишна възраст. На мощите му се приписват многобройни целебни качества. По-късно те били пренесени в Цариград и поставени в новата църква "Света Богородица", построена от родителите му. 

Паметта на светеца се почита на 31 юли.

  • Имен ден честват: Евдоки(-я), Евдоким, Дочо(-ка). В етимологичен аспект името произхожда от гръцки и означава "похвален". 

Още празнични икони и светци:

 
Свети апостоли от 70-те Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник

Свети апостол Сила заедно със свети апостол Павел изнасяли множество проповеди за силата и всемогъществото на християнския Бог. Когато между вярващите в Антиохия избухнал спор относно обредовия Мойсеев закон, апостолите изпратили свети Сила от Йерусалим в Антиохия, с цел прекратяване на разногласията. След този момент той неотлъчно следвал сети апостол Павел до пристигането им в Коринт, където бил възведен в пост епископ.

Свети апостол Силуан бил сътрудник на светите апостоли Петър и Павел в делото им за разпространяване на християнските идеи. По-късно станал епископ на Солун, където бил подложен на жестоки гонения от страна на езичниците. Свети апостол Силуан завършил живота си мъченически.

Свети апостол Крискент бил сътрудник на свети апостол Павел, а по-късно станал епископ на Галатия. Изнасял своите проповеди за християнството в Галия и там умрял мъченически, по време на управлението на император Траян (98 - 117 г.).

Свети апостол Епенет бил епископ на Картаген. За него споменава свети апостол Павел.

Свети апостол Андроник бил епископ в Панония. Паметта му се почита и на 17 май, заедно с неговата помощница Юния.

Празникът се чества на 30 юли.

Още празнични икони и светци:

 
Свети мъченик Калиник

Свети мъченик Килик е роден в Киликия (Мала Азия). От ранна детска възраст бил възпитан в духа на християнските идеи и когато порастнал, решил да посвети живота си в служба на Бога. Обиколил множество населени места, изнасяйки своите проповеди за силата, всемогъществото и справедливостта на християнския Бог. Успял да приобщи много езичници към лоното на християнството. Пристигайки в Галатийския град Анкира (дн.Анкара) свети мъченик бил нападнат от фанатизирани езичници, които в гнева си го задържали и го завели при градоначалника Сакердон. Той се славел с жесток и тираничен характер. Първоначално Сакердон предложил на сети Килик да се откаже от християнството и да извърши жертвоприношение на езическите кумири в капището. Светецът отказал да се подчини и заради дързостта си бил подложен на множество мъчения. След това бил изпратен в гр.Гангра, където трябвало да бъде умъртвен чрез изгаряне на клада. Пътят на свети Килик и придружаващите го войници бил труден и мъчителен - настанала нечувана горещина, нямало вода. Светецът отправил гореща молитва към Бога и от един камък бликнала вода. Много от войниците повярвали във величието на християнския Бог и се отказали от служенето на кумири. Пристигайки в Гангра, на лобното си място, светецът сам влязъл в пламъците на кладата и бил удостоен с мъченически венец. Тленните му останки били погребани от благочестиви християни.

Паметта на светеца се почита на 29 юли.

Още празнични икони и светци:

 
Свети апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

Светите апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен се съотнасят към числото на 70-те апостоли, ученици на Христос. Заедно със Стефан, Филип и Николай били възведени на дяконски пост и им било възложено да раздават помощи на нуждаещите се. Те активно разпространявали словото Божие и изнасяли множество проповеди, чрез които популяризирали християнските идеи.

Свети Прохор придружавал за известно време свети апостол Петър, а по-късно станал спътник на свети апостол и евангелист Йоан Богослов, заедни с когото споделяли и трудове, и заточението в Патмос. Свети Прохор усърдно записвал боговдъхновените откровения, които свети Йоан Богослов получил. По-късно станал епископ в Никомидия. Загинал мъченически - убит е по особено жесток начин от разгневени езичници.

Свети Никанор бил убит от юдеите по време на голямото гонение на християните, което започнало след мъченическата смърт на свети първомъченик и архидякон Стефан.

Свети Тимон бил епископ в един аравийски град. Заради разпространяването на християнски идеи бил подложен на множество мъчения и впоследствие е умъртвен чрез кръстно разпятие.

Свети апостол Пармен усърдно изпълнявал повереното му служение. Данните за смъртта му са противоречиви - според някои източници, имал тиха смърт пред очите на своите сподвижници, а според други - бил подложен на мъчения в името на християнската вяра.

Паметта на светите апостоли се почита на 28 юли.

Още празнични икони и светци:

 
Света преподобномъченица Параскева

Родителите на света преподобномъченица Параскева били римляни. Дълго време те нямали деца и света Параскева дошла на този свят като отговор на многобройните им молитви. Тъй като била родена в петъчен ден, те й дали името Параскева ("петък" на гръцки език е "параскеви"). От ранна възраст била възпитана в духа на християнските добродетели и на по-късен етап от живота си решила да се откаже от суетата на светския живот и да се отдаде на монашеско служение. Заради изповядването на християнски идеи, по време на управлението на император Антонин ( 138 - 161 г.) била подложена на редица зверски мъчения. На тях присъствал и самият император. Света Параскева била хвърлена в огромен котел с врящо масло, но останала невредима. Няколко пръски от маслото попаднали в очите на императора и той ослепял. Тъй като била удостоена от Бога с дара на чудотворството, светицата успяла да го излекува и Антонин възвърнал зрението си. Страданията на преподобномъченица Параскева били съпроводени с многобройни чудеса. Голяма част от присъстващите езичници приели християнската религия за свое верую. Света Параскева била осъдена на смърт чрез посичане с меч. Нейните мощи по-късно били пренесени в Цариград.

Празникът се чества на 26 юли.

  • Имен ден празнуват: Параскева, Парашкева, Петко(-а; -ан; -ана), Паруш(-ка), Пенко(-а), Петьо(-я), Паша и др. В етимологичен аспект името Параскева произхожда от гръцки и означава "петък". Освен на Петковден (14 октомври), носещите името Петко и неговите производни могат да празнуват на 26 юли и 28 октомври. 

Още празнични икони и светци:

 
Свети свещеномъченик Ермолай

Свети свещеномъченик Ермолай бил свещеник в Никомидийската църква, където през 303 г. били изгорени много християни. Той въвел в лоното на християнската религия и кръстил                             свети Пантелеймон, заедно с когото бил съден, измъчван и впоследствие - умъртвен.

Паметта на свещеномъченик Ермолай се почита на 26 юли.

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.