Начало Юли Свети Андрей, архиепископ Критски
Свети Андрей, архиепископ Критски

Свети Андрей, архиепископ Критски, е роден през VII в. в Дамаск. До навършването на 7-годишна възраст бил считан за ням, но след причестяването си със светите Тайни той бил изцелен по чудодеен начин. Започнал с голямо усърдие да разучава Божествените книги и когато навършил 14 години, родителите му го завели в Йерусалим, където свети патриарх Софроний го приел в църковния клир. Светецът водел благочестив живот и всички го обикнали заради добродетелите му и кроткия му нрав. По това време арабите превзели Йерусалим, но той останал там. През 680 г. в Цариград бил свикан VI Вселенски събор, на който били развенчани и отхвърлени идеите на монотелитската ерес. Монотелитите признавали в Христос едно естество, една божествена воля - с това те изопачавали Евангелието, според което Христос бил едновременно признат за Бог и човек. Лъжеучението било осъдено от Събора и като един от най-ревностните защитници на евангелската истина се изявил свети Андрей. По това време той вече бил архидякон и бил известен с детайлното познаване на Светото писание, с мъдростта си и с умението си да извежда на преден план Божествената идея и истината. След завършването на събора свети Андрей се завърнал в Йерусалим и се отдал на молитви и богоугодни дела - извършвал усърдно благотворителна дейност, грижел се за бедните и болните и след време бил назначен за епископ на о-в Крит. Той мъдро управлявал паството си като го поучавал с назидателно слово и показателен личен пример. По времето на неговото светителство о-в Крит бил нападнат от сарацини. светецът непрекъснато се молел на Бога за спасението на християните и когато сарацините се оттеглили, всички свързали събитието с усърдните молитви на архиепископ Андрей. Когато бил повикан в Цариград по църковни дела, на връщане свети Андрей предусетил близката си смърт. Отивайки до о-в Милитин, светецът се разболял и скоро след това умрял. Това се случило през 720 г. 

След себе си свети Андрей, архиепископ Критски, оставил няколко съчинения с духовно съдържание - беседи за различни празници, канони и празнични стихири. Особено известен е Великият канон на свети Андрей Критски - той се чете на части в първите дни на Великия пост, а цял се чете в сряда , на петата великопостна седмица. В тези богослужебни песни се изразява дълбокото покаяние и духовно съкрушение за греховете. Този Велик канон бил донесен от свети Андрей в Цариград заедно с повествованието за живота на света Мария Египетска, написано от йерусалимския патриарх Софроний. Тогава тези две творби били включени във Великопостната служба.

Паметта на свети Андрей, архиепископ Критски, се почита на 4 юли.

Още празнични икони и светци:

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Трифон Зарезан
Св. Трифон Зарезан
280.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.