Начало Последни икони Христос чука на вратата
Христос чука на вратата

Христос чука на вратата

"Ето, стоя на вратата и хлопам, ако чуе някой гласа ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене. На тогова, който победи, ще дам да седне с Мене на моя престол, както и Аз победих и седнах с Отца Си на Неговия престол" ("Откровение на Йоана"; 3: 20, 21)

В Християнската религиозна система една от представите за тъждественост на Христос като Вседържител е свързана със сакралните функции и символиката на вратата - от ракурса на християнския догмат символиката на предметите и явленията се сдобива с качествено нова интерпретация, която допълва и доразвива градивните концепции на дохристиянските религии. 

Като реликт от древни митологични системи, доминантно присъствие в символните характеристики на вратата притежава функцията й на медиатор - между облагороденото, усвоеното пространство и чуждото, антагонистичното. Христос притежава подобни характеристики, в качеството си на посредник  между Бога и хората. В Гръцката митология семантичен аналог  е Хермес.

Христос олицетворява Вратата на Спасението и блаженството в Отвъдното: "Аз съм вратата; през мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира." (Йоан; 10: 9). 

За Исус вратата е синоним на правдата и висшата справедливост: "Отворете ми портите на правдата; Ще вляза в тях и ще прославя Господа. Това са Господните порти, в които ще влязат праведните." ("Псалом 118", 19, 20).

В християнския догмат отварянето и затварянето на вратата олицетворяват ритмиката, прехода и промяната в потока на енергиите. Отворената врата се свързва представата за покана за събеседване, за съприкосновение с личното пространство на домакините, за даден шанс за приобщаване към ценностната им система. Тя олицетворява гостоприемството и добронамереното отношение.  Тя е семантичен аналог на Небесните Порти, които Бог разтваря, за да разпростре благата си над хората. ("Откровение на Йоан"; 4:13; "Битие" 28: 17;  "Малахия" 3:10) Затворената врата се счита за отказ от комуникация с представителите на външния сват, за поставяне на непреодолима граница, налагане на дистанция. Семантичен аналог на концепцията "отворена / затворена" врата е работата на сърцето и неговият ритъм (систола / диастола).

Образът на Христос и Второто пришествие е опит за преосмисляне на идеята за вечното завръщане, намерила своето отражение в Празника Неделя на блудния син. Той се причислява към т.нар. "триодни празници" и се почита през втората седмица от подготовката за Пасха, Великия пост и Възкресение Христово.

В религиозната доктрина на будизма с отварянето и затварянето на вратата се асоциира движението на Ян и Ин-енергиите, а седемте енергийни центъра в човешкото тяло, наречени "чакри", метафорично са определяни като "вратите на живота'. Те са семантичен аналог на универсалните житейски изпитания, които всеки човек трябва да изживее, за да постигне духовно усъвършенстване и интелектуално извисяване. Най-високата, седма чакра, е наричана "коронна"  (Сахасрара - означава "хилядолистна"). Тя олицетворява неразривната връзка между човешкото съзнание и Божествената природа на Безкрайността. Осъзнаването на идеята за Сътворяващото Всемогъщество на Вселената се изразява в  достигането до Върховната Истина и прозрението, че "Всичко е Едно и Едно е Всичко". 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.