Начало Последни икони Христос Велик Архиерей
Христос Велик Архиерей

Христос Велик Архиерей

Една от функциите на Христос като Вседържител и Господар на света се свежда до възприемането Му като персонален символ на Християнската Църква и фунциите Му на първовърховен свещенослужител в йерархията на обслужващото я духовенство.

В етимологичен аспект наименованието "архиерей" произхожда от гръцкото "арх-" - "главен", "старши", "върховен" и "йереус" - "свещеник". В йерархията на духовните санове в Православната църква архиереят заема мястото на свещенослужител от третата, най-висока степен. Той се причислява към монасите на т.нар. "Черно братство" или "Черно духовенство" и задължително е дал обет за безбрачие - "целибат".  

Сред прерогативите на архиерея като първосвещеник са правото му да ръкополага дякони, свещеници, протойереи и нови епископи. Той изпълнява т. нар. "хиротесия" - църковен ритуал, състоящ се от архиерейско благословение, възлагане на ръце върху главата на въвежданото в духовен сан лице и произнасяне на Молитва за посвещение. Архиереят оглавява цялостната духовна дейност на територията на поверената му епархия и негови подчинени са всички останали духовни лица.

Като иконографски тип "Христос Велик Архиерей" е изображение на Христос - в цял ръст, седнал на трон, с корона върху главата и разтворена книга в ръка. По подобен начин култовият персонаж е изобразяван и в т.нар. "Дейсис" - в центъра на композицията е седналият Христос, вляво от него е Дева Мария, а вдясно - свети Йосиф Богообразни, свети Йоан Кръстител или свети Йоан Богослов. Смята се, че тези светци притежават най- изразителни медиативни функции - според християнската доктрина те стоят най-близо до Бога и се възприемат като застъпници пред Него. Наименованието "Дейсис" е семантичен аналог на "Моление" - с него се свързва Божието милосърдие по време на Страшния съд. В архитектониката на храмовия иконостас дейсисното изображение на Христос се поставя в центъра на т.нар. "Дейсисен ред", а вляво и вдясно от него се поставят поясните изображения на други светци, които са призвани да молят за Неговото благоволение и снизхождение към хората.

Като мобилна форма на християнската култова живопис иконата "Христос Велик Архиерей' може да бъде въвеждана в култова употреба не само в храм, но и в домашни условия. 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Натюрморт "Екзотика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.