Начало Последни картини Ранният вестител
Ранният вестител

Натюрморт

"Понеже всичко живо свято е, животът е възторгът от живота." /Уилиам Блейк/

В  митологичните представи на старите българи кукурякът е асоциативна персонификация на "ранния вестител"- предвестник на пролетта, Възкресението и началото на нов аграрен цикъл. Той притежава функциите на медиатор, осъществяващ връзките между Боговете и хората. В гръцката митология растението е смятано за специфичен флорален атрибут на Хермес - именно с Хермес се свързва възникването и развитието на херменевтиката и екзегетиката, формиращи интерпретативния аспект на изобразителното изкуство. 

В Християнската религиозна система кукурякът олицетворява свети архангел Гавриил и неговата функция на "носител на Благата вест" за появата на Спасителя. Под влияние на Средновековната християнска догматика символното съдържание на множество флорални и зооморфни реликти на древни митологични системи е видоизменено и впоследствие адаптирано към нуждите на християнския обреден ритуал. Флорален символ на архангел Гавраил и Благовещението става лилиумът - като олицетворение на чистотата и невинността на Пресвета Богородица и на Непорочното Зачатие. Въпреки че съвременните ботаници са успели да селекционират многообразни модификации на кукуряка, предназначени за отглеждане в домашни условия, в митологичната памет на народа ни растението притежава хтонична принадлежност - то олицетворява чуждото, неусвоеното пространство. С него се свързва специфично табу за внасянето му в домашни условия. Счита се, че с упойващия си аромат кукурякът влияе негативно над протичането на жизнените цикли при домашните животни - кокошките престават да снасят яйца, а при бозайниците спира функцията на млечните жлези и образуването на мляко.

Кокичето се развива паралелно с кукуряка и символното му послание се асоциира с известяването - то е предвестник на пролетта. Камбановидният цвят на растението допълва силата на внушението, синтезирано в посланието за ново начало, нов живот, нов аграрен цикъл, нови надежди. В архетипната символика кокичето се възприема като флорален атрибут на духовните водачи, на будителите и новаторите. Трите венчелистчета древните народи свързвали с религиозната концепция за Триединството и духовността - в славянската митологична система кокичето е култов атрибут на Бог Троян, покровител на пастирите и занимаващите се със скотовъдство. В християнската религиозна традиция с подобно символно съдържание е натоварен свети свещеномъченик Власий Севастийски (Власовден). В алегоричен аспект нежното пролетно цвете прокламира идеята, че животът винаги намира път -  зимата, снегът и студът се асоциират не само с чистота, но и със смърт, безпътица, съхраняваща в себе си копнежа за ново начало и по-добра бъдеща продуктивност. Разширеният оксиморон за търсене на "път в безпътицата" и намиране на "изход в безизходицата" е застъпен в обредността на Мартинден / Баба Марта и т. нар. "Бабини дни", които народната лексика определя като "мъжко време в женски сезон".

По българските земи са разпространени няколко вида кокичета: Елвезиево ( лат. "Galanthus elesii Hook.F."), снежно (лат. "Galanthus nivalis") и блатно кокиче (лат. "Leucojum aestivalis").В културната памет на народа ни блатното кокиче е популярно като "блатен аир", "Гергьовско кокиче", "жабешко лале", "дремавче" и др. В сравнение с Елвезиевото и снежното кокиче, то се появява по-късно - периодът му на активен цъфтеж е през април-май и като флорален култов атрибут участва в обредните практики на Гергьовден. Като символ на Възкресението гергьовското кокиче е семантичен аналог на християнския празник Възкресение Лазарево (Лазаровден). 

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Василий Великий
Св. Василий Великий
0.00 Лв.

Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.