Начало Март
Март
Св. Теодор Стратилат

Св. Теодор Стратилат е великомъченик, живял в началото на IV век през времето на императорите Константин и Ликипий. Назначен за стратилат (войвода) в град Ираклия, близо до Черно море.

Празникът се чества на 12 март.

Още празнични икони и светци:

 
Тодоровден

ТодоровденС празника Тодоровден съвместно се почита паметта на свети великомъченик Теодор Стратилат и свети великомъченик Теодор Тирон. Той се съотнася към т.нар. "триодни" празници - датата на неговото празнуване е променлива и влиза в тясна взаимовръзка с мястото на Великден в годишния празничен календар.

Празникът се чества винаги 40 дни преди Великден, задължително в събота. През 2016 г. Тодоровден се пада на 19 март.

Още празнични икони и светци:

 
Св. Софроний, патриарх Йерусалимски

Свети Софроний е роден през VI век в Дамаск, в знатно семейство. Получил добро образование. В ранна младежка възраст се отказал от суетата на светския живот и се отдал на подвижничество. Обикаляйки манастирите, разположени около Йерусалим, в лаврата на преподобен Теодосий, той се сближил с инока Йоан Мосх и станал негов ученик. Заедно посетили палестинските, египетските и сирийските пустинници, описали техните жития и така създали книгата "Лимонар" или "Луг духовний" (Духовна градина).

Известно време двамата светци живели в Антиохия, а в Александрия помагали в трудовете на светия патриарх Йоан Милостиви. В Александрия свети Софроний приел монашеството. В това време Йерусалим бил под владичеството на персите, които отнесли със себе си Кръста, на който бил разпнат Христос и държали в плен патриарх Захарий. Персите навлезли и в Александрия. Йоан Мосх и Софроний присъствали на умъртвяването на св. патриарх Йоан Милостиви, а след това и на погребението му на о-в Кипър. След това посетили Цариград и Рим. В Рим Йоан Мосх умрял и ученикът му Софроний пренесъл тялото му в Палестина, където се заселил.

Свети Софроний твърдо противодействал на учението на монотелитите, чиито последователи са император Ираклий и патриарсите Кир Александрийски и Сергий Цариградски. През 629 г. патриарх Захарий се завърнал в Йерусалим и отново заел патриаршеския престол. Негов приемник бил Модест, който управлявал Църквата в продължение на 2 години. След него през 634 г. бил избран св. Софроний, който веднага свикал събор в Йерусалим с цел противодействие на монотелизма.Сред защитниците на православните идеи били свети Максим Изповедник и Римският папа свети Мартин. По време на светителството на патриарх Софроний в 636 г. Йерусалим паднал под арабско владичество. Пълководецът на халифа, Омар, обсадил града. Свети Софроний се убедил, че не може да се противопостави на многократно превъзхождащите ги араби и предложил на Омар условия за предаване, съобразно които Омар се задължавал да опази от разрушение християнските църкви и да не угнетява християнското население. На мястото, където се намира храмът на цар Соломон, Омар построил джамия, която и до днес е известна под името "Омарова джамия".

Свети Софроний умира през 638 г., но след себе си оставя няколко поучителни слова, обяснение на литургията, житие на света Мария Египетска, разказ за чудесата на свети Кир и Йоан, много църковни песни и съборно послание, което на Шестия Вселенски събор (681 г.), свикан против ереста на монотелитите, било признато за напълно апостолско учение.

Паметта на светеца се почита на 11 март.

  • Имен ден празнуват: Софроний, Софрония. В етимологичен аспект името произлиза от гръцки и означава "здравомислещ'.  Празникът се чества още и на 28 май.

Още празнични икони и светци:

 
Св. Григорий Двоеслов, папа Римски

Свети Григорий Двоеслов, папа Римски, се родил през 540 година в Рим в знатно и почтено семейство, чиято основна черта е благочестието. Получил добро образование и достигнал до висок обществен пост - префект (управител) на Рим, но бил запленен от чистотата и хуманността на християнските идеи, отказал се от суетата на светския живот и съблазните на преходното и постъпил в манастира "Свети апостол Андрей Първозвани". Имуществото си светецът употребил за благотворителни цели - подпомагал бедни и болни хора, построил няколко манастира в различни области на Италия. Заради изключителните си достойнства и доказания висок интелект, свети Григорий бил изпратен в Цариград с поръчение да уреди важни църковни дела. След смъртта на папа Пелагий през 590 г. светецът бил назначен за негов приемник. От позициите на своя сан новият папа усърдно прокламирал, утвърждавал и разпространявал идеите на християнското учение. Покръстването на много езичници и укрепването на устоите на християнската вяра в Британия (Англия) са негови важни заслуги, заради които е наречен Великий. Свети Григорий е автор и на много книги - тълкувание на Светото Писание, молитви, беседи и диалози за живота на италийските светци и чудесата, извършени от тях. Заради едно свое съчинение, написано в диалогична форма, той бил наречен Двоеслов (от гръцки "диалогос" - "събеседник"). Свети Григорий написал житието на преподобен Бенедикт Нурсийски, съставил литургията на преждеосветените Дарове, която до този момент се извършвала по устни предания. Той има и революционен принос за историята и развитието на изобразителното изкуство, посредством решаването на вековния спор между иконоборци и иконозащитници. Знаменателни са думите му :" За неграмотния човек иконата е това, което е азбуката за грамотния...". Светецът бил начело на Римската църква в продължение на 14 години и умрял през 604 г.

Паметта на светеца се почита на 12 март.

  • Имен ден празнуват Григор, Григорий

Още празнични икони и светци:

 
Преподобен Алексий, човек Божий

Свети преподобен Алексий, човек Божий е роден през IV век в Рим и бил единствен син на Евфимиан и Аглаида - богати християни, които дълго време нямали деца. Алексий дошъл като отговор на многобройните им молитви към Бога. Той получил добро образование, но още в младежка възраст решил да се откаже от суетата и изкушенията на светския живот и да се отдаде на иноческа служба към Бога. Страхувайки се да не го изгубят, родителите му го оженили за красива и богата девойка, но в нощта след сватбата свети Алексий напуснал дома си с малка част от богатството на родителите си и се отправил към гр. Лаодикия, Мала Азия, а оттам - към Месопотамия, в гр. Едеса, където се съхранявал Неръкотворния Образ на Иисус Христос. Там раздал цялото си имущество на бедните и заживял като просяк пред храма "Света Богородица" в продължение на 17 години. Един от служителите на храма видял в съня си Богородица, която му поръчала да въведе в храма Божият човек и така жителите на града започнали да отдават почит на св. Алексий. Бягайки от проявите на човешката слава, преподобният решил да напусне Едеса и се качил на кораб, пътуващ за Киликия. По пътя се разразила страшна буря и след дълго лутане, корабът бил изхвърлен на бреговете на Италия, в околностите на Рим. Свети Алексий решил да се засели в близост до бащиния си дом. Скитническият живот бил променил физическия му облик до неузнаваемост и собственият му баща му предоставил да възможност да живее в една колиба, без да подозира нищо за самоличността на преподобния. Всеки ден един от слугите му носел храна от остатъците на трапезата и така Алексий преживял още 17 години. Предчувствайки наближаващата си смърт, той взел от слугата хартия и мастило и описал живота си като в заключение поискал от родителите и съпругата си прошка за причинените им от него страдания и болка. Според легендата, по това време папа Инокентий служел божествена литургия, на която присъствал и цар Хонорий ( 395 - 423 г.) По време на богослужението всички чули глас:"Потърсете Божия човек, който се готви да излезе от тялото си, за да се моли за града!". На следващия ден по време на всенощната служба същият глас казал:" В дома на Евфимиан потърсете Божия човек!". царят и папата лично посетили дома на Евфимиан, но преподобен Алексий, човек Божий, вече бил мъртъв. Тленните останки на светеца били изложени за поклонение на градския площад и жителите на цял Рим му отдали последна почит.

Паметта на светеца се почита на 17 март.

 

  • Имен ден празнуват: Алексей, Алексий (-я), Алеко, Лечко, Алексина. В етимологичен аспект името Алексий произхожда от гръцки и означава "защитник, помощник". 

 

Още празнични икони и светци:

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Св. Андрей
Св. Андрей
60.00 Лв.

Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Христос Вседържител
Христос Вседържител
150.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
Изобилието на България
Изобилието на България
1 000.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.