Начало Май Светлата Седмица
Светлата Седмица

Картина

Светлата Седмица се отнася към т.нар. "триодни празници" - датата на нейното почитане е променлива и влиза в пряка взаимовръзка с останалите Великденски Празници. Тя започва от понеделник след Възкресение Христово. През нея всеки ден е наричан "Светъл" и се счита за семантичен аналог на Просветлението и надеждата за вечен живот, които Христос донася на всички.

В някои етно-региони от територията на България Светлата седмица е популярна с името "Празна", тъй като през този период не се извършва никаква трудова дейност, не се правят годежи и др. Спазва се цяла система от табута, които притежават задължителен характер и се свързват със страх от болести и зловредни влияния, както и със стремежа към опазване на реколтата през новия аграрен цикъл. Периодът е богат на разнообразни обредни практики, повечето от които са реликти на древни митологични системи. През дните на Светлата седмица Православната Църква отдава култова почит на Пресвета Богородица и на светите апостоли.

През първия ден на Великден се раздават боядисани яйца и козунаци сред съседите и другите членове на общността. Посланието на ритуала се свързва с желанието за съпричастност и за споделяне на радостта от Възкресението. За здраве и благоденствие се посещават домовете на близки и роднини. Младоженците отдават специална почит на своите кумове. Младите момичета, които са лазарували, връзват люлки на високо дърво извън населеното място и се люлеят - в народната памет обичаят е популярен с името "люленки" и притежава апотропеен (предпазващ) характер. 

На Светъл понеделник Православната Църква отдава култова почит на делото и паметта на светите апостоли. В митологичната памет на българина денят е известен като "разметни", "разтурни" понеделник и се свърза със специфични обредни практики, касаещи бъдещото плодородие. Млади момчета, които са били коледари и са готови да встъпят в брачни взаимоотношения, сформират две ритуални дружинки и на поляна, извън населеното място, организират състезание с търкаляне на червени яйца.

На Светъл вторник Християнската Църква почита живота и делото на архидякон Стефан и на свети апостол Андрей Първозвани.

На Светла сряда Православната Църква засвидетелства почитта си към Пресвета Богородица. Обредното съдържание на празника се характеризира с амбивалентна специфика, водеща началото си от древния езически култ към живота, към Богинята-Майка и пораждащото начало. Едновременно с това се отдава ритуална почит и на култа към смъртта, възпоменава се паметта на мъртвите предци. Светла сряда е популярна и с името "Празна сряда", тъй като през периода не се извършва никаква домакинска и селскостопанска работа. Счита се, че това е най-големият момински празник през седмицата. Девойки, които са лазарували, извършват ритуала "Мара Лишанка" - с откраднатите чехли на бременни жени правят кукла (имитативна магия). Извършват обредно измиване на лицата си (катартична магия) и на лицето на куклата - ритуалът цели постигане на красота и сияен израз, който да подпомогне избирането на подходящ брачен партньор. Играе се т.нар. "Ладино хоро". Всички жени на територията на общността боядисват червени яйца и ги раздават в памет на мъртвите предци.

На Светъл четвъртък Християнската Църква почита делото и паметта на свети апостол и евангелист Йоан Богослов и на неговия брат, свети апостол Яков Зеведеев.

На Светъл петък Християнската Църква почита Празника "Света Богородица Живоприемни източник". Според някои по-древни представи, денят е познат и като "Умен петък". Обредно-празничният комплекс е богат на ритуални практики, които са характерни за космогоничната система на древните траки и се свързват с обслужването на езическия култ към Богинята-Майка. В митологичните концепции на българина съществува схващането, че света Петка е асоциативна персонификация на петъчния ден. В знак на почит към светицата се организират общи празнични трапези в близост до храмовете и местностите, носещи името на преподобна Петка. Правят се курбани за подсигуряването на всеобщо добро здраве и за гарантиране на пплодородието през новия аграрен сезон. Смята се за много щастлива поличба, ако на връщане от празненството срещнеш бременна жена с дете на ръце. В народните представи Светъл петък е известен още като Лятната света Петка и образува противостояща двойка с Петковден, 14 октомври.

На светъл петък се почита делото и паметта на свети апостол Петър.

На Светла събота, известна още като Празна събота, Православната Църква почита делото и личността на свети Йоан Кръстител. Извършват се възпоменателни обредни практики в памет на мъртвите предци.

Неделята на Светлата седмица е позната като Нова неделя или Томина неделя. Християнската Църква почита делото на свети апостол Тома (Тома Неверни). От този ден започва цикълът от неделни дни, които прославят Христовото Възкресение.

През 2015 година  Светлата седмица обхваща периода от 13 до 19 април.

Още празнични икони и светци:

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Богородица Одигитрия
Богородица Одигитрия
230.00 Лв.
Св. Св. Кирил и Методий
Св. Св. Кирил и Методий
260.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
200.00 Лв.
Чудотворна Богородица
Чудотворна Богородица
140.00 Лв.

Натюрморт "Романтика"
Натюрморт
0.00 Лв.
С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Триумфът на люляка
Триумфът на люляка
800.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.