Wabi - sabi

Натюрморт

"Wabi - sabi"  е направление в японската естетика и дзен-философията. То пресъздава същността на японската култура чрез естетизацията на несъвършенството и фетишизиране на автентичния вид на предметите. Чрез обектите на естетическа наслада се поставя акцент върху представите за преходност и темпорална ограниченост, върху мимолетния характер на красотата и краткостта на човешкия живот.

Идеите на Уаби-саби са застъпени в изкуството за отглеждане и култивиране на бонсаи. Паралелно с тях се обособява и развива кинтсукурои - течение в японската естетика, чието номинативно послание е "Да поправиш със злато." В културните представи на повечето древни народи златото и среброто са носители на идеята за нетленност, непреходност, дълговечност.

В морфологичен аспект коренът на думата "уаби" е "уа-", който в японската езикова култура е семантичен аналог на "мир, хармония, баланс". В древността значението на корена се е съотнасяло към етико-естетични категории като "самота, празнота, пустота, изолираност, тъга" и др., но в хода на общественото развитие неговата интерпретация се запълва с качествено ново съдържание. Коренът "уа-" става нарицателно за опростен живот, воден в духа на смирение, съобразно законите на природа, с подчертан афинитет към духовното начало и изразителен стремеж към установяване на хармонични взаимоотношения с околните. В дзен-културата индивидът, който е потенциален носител на "уаби", е човек, който е успял да надмогне всичките си духовни терзания и копнежи и да живее в мир със себе си. 

С понятието "саби" в японските културни представи се свързва "цъфтежа на времето" и се поставя апломб върху естественото развитие - развитие, в което най-ярко проличава преходния характер на младостта и красотата. Чрез "саби" древните представи за пустота претърпяват метаморфни изменения и вече се свързват с достигането на върховно естетическо удоволствие от съзерцаването на обекти с автентичен вид, остарели по естествен път. 

В съвременния свят уаби-саби е красноречиво доказателство, че съществуването на красотата не е самоцелно - стремежът към съхраняването й става все по-изразителен и увлича след себе си достиженията на Техническия прогрес и новите технологии, целящи постигането на утилитарност, практичност и пестеливост.

 

 

Рекламa

Последни творби

Синьо огледало

News image

"Очистих се, защото направих добро на най-лошия."  /Елин Пелин, "Огледалото на свети Христофор"/ "Огледало, отразяващо всекиму своето." /Йеронимус Бош/  В митологичната система на древните българи огледалото е един от...

Последни картини | Ваня Никитова | Tuesday, 1 August 2017

Продължава...

More in: Последни картини

100%
-
+
1
Show options
"Свещеният хляб"

0.00 Лв.
Таликтрум / Обичниче
Таликтрум / Обичниче
150.00 Лв.
"Синьо огледало"

275.00 Лв.
"Сънят на пеперудата"

280.00 Лв.
Азиатски натюрморт
Азиатски натюрморт
0.00 Лв.
Разпятие Христово
Разпятие Христово
280.00 Лв.
Богородица Страдална
Богородица Страдална
80.00 Лв.
Спасовден (Възнесение Х-во)
Спасовден (Възнесение Х-во)
500.00 Лв.

Богородица Троеручица
Богородица Троеручица
180.00 Лв.
Св. Иван Рилски
Св. Иван Рилски
260.00 Лв.

С дъх на орхидеи
С дъх на орхидеи
550.00 Лв.

Полски цветя
Полски цветя
240.00 Лв.

Каменното цвете
Каменното цвете
300.00 Лв.

Пейзаж „Хармония”
Пейзаж „Хармония”
800.00 Лв.

Настроение
Настроение
330.00 Лв.

Продължавайки да използвате този уебсайт, Вие се съгласявате с Политиката за употреба на бисквитки.